Vissza LINKTÉMÁK / CÍMOLDAL

SZIGETKÖZ VONATKOZÁSÚ KULTURÁLIS HONLAPOK GYŰJTEMÉNYE

 

Varga György festő- és iparművész
1947-ben született Mosonmagyaróváron. 1968 óta foglalkozik képzőművészettel. Művészeti tanulmányait Holler László és Karczagi Endre irányításával szabadiskolákban és önképzéssel végezte. 1976-tól 1986-ig résztvett a Mártélyi Alkotó Táborban és Szabadiskolán. A Szigetköz festőjének vallja magát. (Fotó: nyugatmagyar.hu)
   
Kelemen Ferenc festőművész festményeinek bemutatása, kiállításainak felsorolása, festészettel kapcsolatos gondolatai megosztása.
"1988. januárjában felismertem magamban a festőt. Érdekes, de tudtam, hogy közöm van a képekhez. Addig semmi nem érdekelt, szó szerint értsed. SEMMI. De a festészet magával ragadott. Azóta eltelt évek alatt, sok mindent kipróbáltam."  (Forrás: http://www.alkotoportal.hu)
   
Aba-Szőcs László festőművész
Született 1944 Kolozsvár, tanulmányait a Képzőművészeti Akadémián, grafika festészet szakán végezte. Tanárai: Barabás István, Bordi András és Nagy Pál festőművészek. 1989-től tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. A festészettel napi kapcsolatban van, több mint 30-éve alkot, változatos méretekben, anyagban és témákban. Alkotásait realisztikus és elvont, nonfiguratív részletek jellemzik. Részt vett számos országban, egyéni és csoportos kiállításokon. 1989-ban a Danubius Thermal Hotel felkérésére, 120 db. festmény készült el. A parádsasvári Kastélyhotelt, 160 db. olajfestméy díszíti, 1998-tól. (Forrás: http://www.alkotoportal.hu)
   
Borbély Károly festőművész, művészetterapeuta honlapja.
Festőművész, művészetterapeuta, főiskolai docens. 1958. október 30-án született Héderváron. 1980 óta szerepel kiállításokon, kezdetben főleg grafikával, ezen belül is sokszorosító grafikával. A 90-es évektől a festészet jelentős hangsúllyal van jelen alkotómunkájában és bibliai tárgyú figurális kompozíciók is foglalkoztatják, amelyek több egyházi megbízással kapcsolatosak. 2002-től litográfiával és mélynyomással, aranyfüsttel kombinált színes anyagnyomatokat készít. (Fotó: nyugatmagyar.hu)
   
Korognai János festőművész
Korognai János 1950-ben született Mosonszentpéteren. Gyermekkorát a Szigetköz, a Lassúsodrású-Mosoni-Dunát övező ligetek, erdők, eperfákkal, diófákkal szegélyezett dűlőutak, aprófalvak világa határozta meg. Első mestere Tallós Prohászka István festőművész volt. Művészeti tanulmányit Pécsett végezte. A Zebegényi és Mártéy Művészeti szabadiskolák kurzusait többször elvégezte, többekközött Hincz Gyula festőművész, Végvári Lajos művészettörténész irányítása mellett. Alkotásai fő témaköre a hazai táj. Az alkotás számára örömforrás, képei hangulata mindezt igazolja. Képei megtalálhatók külföldi magángyűjteményekben (Svédország, Svájc, Németország, USA, Ausztria) Hazánkban több egyéni és csoportos kiállítás résztvevője volt. (Forrás: http://www.aranyhidgaleria.hu)
   
Kátai Zoltán énekmondó - Feketeerdő
"Gyermekkoromban kezdett, különböző zenei stúdiumok után 1983 óta hivatásszerűen zenélek, énekelek, 11 évet töltöttem a Mákvirág népzenei együttesben. Velük a nagyvilágot, Dinnyés Józseffel Magyarországot jártam; muzsikáltam Kecskés Andrással, Kobzos Kiss Tamással. A zenén keresztül jó barátságba kerültem Sebő Ferenccel, Cseh Tamással, a Kaláka Együttessel, verséneklőkkel, utcaszínházi csepürágókkal, népzenészekkel és néhány fiatal énekmondóval."
   
Szigetköz Táncegyüttes - Darnózseli
Községünkben az 1930-as évek végén a "ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;ot;Gyöngyösbokréta" mozgalom kibontakozásakor a "Leánykör" megalakulásával indult el az amatőrmozgalom. A kör első vezetője Liktseidi Margit tanítónő volt. A lányokból álló énekkarba hamarosan bevonták a fiúkat is és a kórus programok már színdarabokkal, sőt néhány néptánc számmal is bővültek.
   
A hatodik évébe lépett Óvári Gazdászok Szövetsége 2008-tól egyesült az idestova negyven éves Mezőgazdasági Szakember Klubbal. Ez új távlatokat nyit számunkra a gazdász hagyományok ápolásban, egymás tájékoztatásában, a segítő együttműködésben. Erre annál is inkább szükség van, mivel napjainkban az effajta tevékenység a civil szervezetekre vár.
 Szigetközi Music Fesztivál 2013 - Dunaszeg
ingyenes webstatisztika