<<--Cikkek /  <<--Címoldal Szigetköz  
 

A vízen újra összenőttek

Mészely Réka - Kisalföld Napilap

2016.05.10.

 

Valóságos és virtuális vízi túraútvonalat alakított ki Kisbodak Nagybodakkal. A testvértelepülések közös kiadványban is bemutatkoznak.

A magyarországi Kisbodak és a szlovákiai Nagybodak testvértelepülések. Testvérek, mégpedig más módon is: valaha egy községet alkottak. A Duna áradásai és a történelem szeszélye folytán a két falu napjainkban a folyó két partján, két külön állam területén fekszik. A folyam elterelésével 1992-ben megszűnt a községeket összekötő természetes vízi út is.

Nemcsak a családi, baráti kötelékek ápolását nehezíti a távolság, hiányzik a két ikertájegység, a Szigetköz és a Csallóköz vízi összeköttetése is. Most a két önkormányzat közelebb hozta egymáshoz a településeket.

 

A Duna összeköt minket – hirdeti a tájékoztató tábla Kisbodakon, a felvételen határon inneni és túli bodakiakkal


– A Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert támogatásból, a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség közreműködésével egyedülálló, határon átnyúló vízi túraútvonalat fejlesztettünk – tudjuk meg Timár Gábor kisbodaki polgármestertől.
A kisbodaki kemping munkatársai alapos felmérést végeztek a kisbodaki ágrendszeren, az Öreg-Duna kisbodaki és dunaremetei szelvényében, valamint Nagybodak ágvizein. A szakemberek – az túraútvonal kijelölésén és rögzítésén túl – az illetékes vízügyi igazgatóságon kenuátemeléseket megkönnyítő és biztonságossá tevő változtatásokat is javasoltak.

A munka eredményeit A Duna összeköt minket című kiadványban összesítették.


A könyvecskét forgatva megismerkedhetünk a tájegység keletkezésével, állat- és növényvilágával, a két falu történetével, néprajzával. A vízi túraútvonalat és a turisták számára fontos információkat a kisbodaki csónakkikötőben felállított térképes tájékoztató tábla mutatja be, Kisbodak honlapján pedig a Határtalan kalandozások címszó alatt olvashatók érdekes információk.

– A pályázat eredményeként Kisbodak már nemcsak a közép-szigetközi vízi csillagtúrák bázisa, hanem határon átnyúló vízi túraútvonal kiinduló állomása is – mondta kedvcsinálónak a kisbodaki látogatáshoz a faluvezető.

 

KISALFÖLD napilap - 2016.05.10.
 


 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika