<<--Cikkek /  <<--Címoldal Szigetköz  
 


KISALFÖLD napilap - 2016.05.18 

Elárasztják a Szigetközt, első fokú a készültség

kisalfold.hu - 2016.05.17.

 

Az elárasztás kedd reggel kezdődött és várhatóan 14 napig fog tartani.

 A Szigetközi mellékágrendszer elárasztásához adottá váltak a hidrológiai feltételek. Ennek megfelelően, az előzetes egyeztetéseket követően a szlovák vízügyi üzemeltető partner biztosítja az elárasztáshoz szükséges többlet vízhozamot. Az elárasztás kedd reggel 10 órakor megkezdődött és várhatóan 14 napig fog tartani.

Ezen időszak alatt a hullámtérbe a normál üzemrend szerinti maximális 160 m3/s-os vízbetáplálás helyett 200-210 m3/s vizet vezetnek be. Az ilyen mértékű vízbetáplálás lehetővé teszi a mellékágrendszerben lévő medrek feltöltését, valamint az alacsonyabban fekvő laposok időszakos vízborítását. A mesterséges árasztás segíti a hullámtéri ökoszisztéma tavaszi megújulását, a Szigetköz természeti értékeinek hosszú távú megőrzését.
A fentiek alapján a Dunaremete-Rajka árvédelmi szakasz Dunakiliti gátőrjárásán a központi védelemvezető 2016. május 17-én, kedden 10:00 órától I. fokú készültséget rendelt el.

A vízügyi igazgatóság felhívja a vízi túrázók figyelmét, hogy a hullámtéri vízpótló rendszer elárasztása a vízszintet és az áramlás sebességét is megnöveli, ezért nem javasoljuk a vízfelület sportcélú használatát az árasztás ideje alatt.

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika