<<--Cikkek /  <<--Címoldal Szigetköz  
 

A bősi tárgyalások felfüggesztését kérik

NÉPSZABADSÁG - nol.hu - 2016.02.18.
 

Trócsányi László igazságügyi miniszterhez fordult a magyar–szlovák vízmegosztási tárgyalások ügyében a Duna Charta. A zöldszervezet a megbeszélések felfüggesztését és a Baranyai Gábor miniszteri biztos által előterjesztett (lapunkban már ismertetett) tárgyalási álláspont felülvizsgálatát kéri arra hivatkozva, hogy az MTA Duna-konferenciáján az összes előadó azt hangsúlyozta: csak további kutatások alapján lehetne felelősen dönteni a szigetközi Duna-szakasz vízpótlásáról.

– Vizsgálat elrendelését javasoljuk annak kiderítésére, hogy ténylegesen folytattak-e a törvényes előírásoknak megfelelő stratégiai környezeti vizsgálatot (SKV) a miniszteri biztos által támogatott négygátas duzzasztás megalapozására, és kérjük, hogy a jegyzőkönyveket adják ki számunkra – írják a levélben.

A Duna Charta szerint a szigetközi Duna-szakasz rehabilitációja évszázadokra meghatározhatja a Duna-táj arculatát, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy a SKV elkészítésével az adott tudományos szakterület specialistái helyett egy mindössze négytagú szakértő testületet bíztak meg, melynek műszaki és hidrológiai kérdésekben meghatározója egy tudományos fokozattal nem rendelkező operatív árvízvédelmi szakember.

A Duna Charta úgy véli: amit Baranyai Gábor előkészített, az nem rehabilitáció, hanem a folyamszakasz teljes leszabályozása a magyar és szlovák vízépítő lobbi elképzeléseinek megfelelően, elemi ökológiai érdekeink rovására. Mindez a nemzetközi jogvitában eddig képviselt magyar álláspont feladása egy olyan megoldás érdekében, amely hosszabb távon fokozza a terület alatt elhelyezkedő, Európában egyedülálló nagyságú ivóvízbázisok elszennyeződését, és jelentősen növeli a térség árvízi veszélyeztetettségét.


 

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika