<<--Cikkek /  <<--Címoldal Szigetköz  
 

AKTÍV TURIZMUS VONZZA A VENDÉGEKET A SZIGETKÖZBE

A kajak-kenuzás, a kerékpározás, lovaglás mellett a wellnessajánlatok vonzzák a térségbe a turistákat.

Kisalföld Napilap - Mészely Réka - 2016.03.11.

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

 

Elsősorban az aktív turizmus lehetőségei csalogatnak a térségbe vendégeket - hangzott el tegnap a Szigetköz Turizmusáért Egyesület közgyűlésén.

 

Mintegy 220 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták tavaly a mosonmagyaróvári és környékbeli településeken. Ennek mintegy felét a Lajta-parti városban. Sokan szállnak meg Hegyeshalomban is, elsősorban a tranzitforgalomnak köszönhetően. A határközeli nagyközség 2015-ben félszázezer vendégéjszakát tudhat maga mögött, míg idén hatvanezerrel számolnak. A térségben  kiemelkedő még Lipót a 45 ezres, Dunakiliti a 15, Dunasziget az 5–10 ezres számmal – tudtuk meg Pető Pétertől, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület titkárától a szervezet tegnapi közgyűlésén. A rendezvényen arról is beszéltek, hogy miként lehetne ezt a számot tovább növelni. Míg a korábbi években nagyobb hangsúlyt fektettek az utazási kiállításokra, úgy tűnik, ezek irányában csökken az érdeklődés. A célpontok keresése egyre inkább áttevődik az online felületre, éppen ezért főként a világhálón népszerűsítenék a környék turisztikai szolgáltatásait. 

Horváth Balázs, a Tourinform-iroda vezetője arról számolt be, hogy az utazási kiállításokon elsősorban az aktív kikapcsolódási lehetőségekről érdeklődnek. A kerékpározás, a kajak-kenuzás, lovaglás mellett a wellnessajánlatokra is kíváncsiak. 

– Az online marketingre szeretnénk költeni – emelte ki Gráfi Szabolcs, a szervezet elnöke, aki egy húszmillió forintos pályázati lehetőség részleteit mutatta be. Tervezik egy mobilapplikáció frissítését, de nyomdai kiadványokat is készítenének. A Magyar utcai Tourinform-iroda bejáratát is akadálymentesítenék. 

A Dunántúl egyik legnagyobb turisztikai szervezete a rendezvényen tartotta tisztújítását. Nagyrészt maradtak a régi vezetőségi tagok. Gráfi Szabolcs elnök munkáját Tóthné Farkas Teodóra segíti alelnökként és Pető Péter titkárként. A régi-új vezető összefoglalta a 2015-ös gazdasági évet: az egyesület költségvetése nullszaldós, miután nyertek egy 1,2 millió forintos működési pályázatot és a bérekkel is „óvatosan" bántak. Pető Péter szerint felmerült, hogy közhasznú szervezetté alakuljanak. Ennek előnyeit vizsgálják. 

Érdekesség, hogy a jelenleg 140 tagú egyesülethez nem csak a szigetközi településekről csatlakoztak. Ezenkívül hét civil szervezet, 59 szállás, 11 kemping, 18 étterem, 5 attrakció és 25 egyéb turisztikai létesítmény működik együtt a térség vendéglátásáért. 


 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika