<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

-----------

Vénekig tart majd a vízpótlás

Az alsó-szigetközi vízpótló rendszer kialakításához 180 ezer köbméter mederanyag kotrására és 60 ezer köbméter terméskő beépítésére van szűkség. Műtárgyak épülnek, 117 kilométeren rehabilitálják a csatornahálózatot a térségben.

SZIGETKÖZ

CSÉFALVAY ATTILA

A hat és fél milliárdos alsó-szigetközi vízpótló rendszer kiépítése már elkezdődött. „Hatására nemcsak a vízi élőlények számára lesznek kedvezőbbek az életfeltételek, hanem a mezőgazdaság öntözővízigényének, a medrek halászati hasznosítási feltételeinek biztosításához is" -tudtatta a Kisalfölddel a kivitelező, az SZKK Vízépítő Konzorcium, melynek vezetője a Szabadics Zrt., tagjai a Kötiviép'B Kft. és a Közgép Zrt. Az Ásvá-nyi-ágrendszer alsó szakaszán, a Bagaméri- és a Patkányosi-ágrendszerben végzendő munkák csaknem 180 ezer köbméter mederanyag kikotrását és 60 ezer köbméter vízépítési terméskő beépítését tartalmazzák. Három torkolati fenékküszöb, hallépcsők, közbenső kőművek, átjárók létesülnek és az Ásványi-ágrendszer csatlakozó műtárgyai is átépülnek.

A mentett oldalon 117 kilométer hosszan rehabilitálják a csatornahálózatot, 14 kilométeren pedig teljesen új meder készül, ötvennégy vízpótló, vízvisszatartó, vízszintszabályozó zsilip épül vagy átépül. Két híd is átépül, 39 közlekedést biztosító áteresz létesül, a Mosoni-Dunával élő kapcsolat alakul ki, négy hallépcső teszi lehetővé a vízi élőlények vándorlását.

A munkák közül kiemelkedően nagy feladat az ásványi torkolati fenékküszöb kialakítása: építését olyan tartós kisvizes időszakra kell ütemezni, amikor az építés környezetében gyakorlatilag állóvíz lesz: erre várhatóan 2013 telén kerülhet sor.

A kivitelezők hangsúlyozták: nagy figyelmet fordítanak Szigetköz vizes élőhelyeinek megőrzésére, minden beavatkozás elvégzése előtt egyeztetnek a szakemberekkel. A szükséges fakivágások előkészítését is nagy körültekintéssel végzik el. Türelmet kémek az érintett települések lakóitól, a területtulajdonosoktól az építési munkákkal járó kellemetlenségekért.

Az alsó-szigetközi vízpótló rendszer kialakítása hasznos fejlesztés, ám nem oldja meg a szigetközi Öreg-Duna-meder vízszintemelését, a főág és a mellékágak keresztirányú átjárhatóságát.

2013.03.26

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika