CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZVan még lejjebb...
 
Nyerges Csaba
2011.05.22.

Az már önmagában siralmas, hogy kérdésessé válhat: lesz-e holnap is pénz a szigetközi vízvilág életfeltételeinek fenntartására?


Azt hittem, a magyar Szigetköz-politikával kapcsolatban már régen eljutottunk oda, ahonnan nincs lejjebb. Amikor hazánk a rendszerváltozás első éveiben önként és dalolva átengedte a vízkormányzás kulcsát Szlovákiának, veszni hagyva a dunakiliti duzzasztóművet, az áramtermelés ránk eső részét, a kishajózás fejlesztését, a Szigetközt Csallóközzel összenyitó ökoturizmust, akkor azt gondoltam, hogy itt van a béka feneke, ennél már csak jobb jöhet.

De nem jött. Sőt.

Ha valaki azt jósolta volna 1992-ben, hogy csaknem húsz évvel a Duna elterelése után mi, magyarok saját magunk fogjuk veszélyeztetni a szigetközi vízpótlást, hogy a vízügynek a pénzügyi zárolások következtében azon kell majd gondolkodnia, hogy az áramtartozás miatt leállítja-e a vízpótló rendszert, biztosan hülyének nézem. Márpedig az elmúlt napok erről szóltak. És az már önmagában siralmas, hogy kérdésessé válhat: lesz-e holnap is pénz a szigetközi vízvilág életfeltételeinek fenntartására? Hogy a helyi képviselők néznek Pest felé: az a valaki, aki kinyithatja, tényleg kinyitja-e az utolsó pillanatban a pénzcsapot?

És ha 1992-ben azt jósolják, hogy 2011-ben Győrben át lehet gázolni a Mosoni-Dunán, hogy vastag iszappadokon ülnek majd a szárazra vetődött stégek, hogy a vízi turizmus helyett az alga virágzik, biztosan nevetünk rajta.

A Szigetköz, mióta a Dunát elterelték, folyamatos vízpótlásra szorul. És ez a vízpótló rendszer már régóta továbbfejleszthető lenne. Létezik például megoldás arra, hogy Győrben megemeljék a vízszintet. Létezik megoldás arra is, hogy a szigetközi és csallóközi hullámteret összenyissák, megteremtve az alapját akár egy közös magyar–szlovák nemzeti parknak. Ezzel együtt létezik megoldás arra, hogy az Öreg-Duna medrében is magasabb vízállások legyenek. Működhetne minden már réges-régen. Nemcsak költséget termelve, hanem jelentős bevételeket is hozva a térségnek. De úgy látszik, most már annak is örülhetünk, ha az elmúlt két évtizedben kiépített, meglévő vízpótló rendszert nem fogják leállítani.

Igen, úgy látszik, valóban van még lejjebb...

Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -