<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Újra szólhat a hajókürt Dunaremetén


Az utóbbi évek legnagyobb beruházása Dunaremete számára a komp kiépítése, ami a Szigetközben és a Csallóközben élők kapcsolattartását segítheti a jövőben. A kistelepülés tizenegy éve adósságmentesen működik.
 
Horváth Zsófia - 2013.01.31.

 
– Dunaremete olyan kistelepülés, melynek nem volt adóssága – tájékoztatott Marovics Géza polgármester. Elmondta, büszke arra, hogy tizenegyedik éve adósságmentesen tevékenykednek. Minden második évben felújítanak egy-egy utcát és az egyéb fejlesztéseket is hitel – és általában pályázatok – nélkül, takarékoskodással, illetve társadalmi munkával végezték.

Az utóbbi évek legnagyobb beruházása a község számára a komp kialakítása. Lipót és Dunaremete, illetve a szlovák oldalon Bős és Nagyszombat megye önkormányzata új kompjáratot hoz létre és kiépítik az ahhoz szükséges infrastruktúrát. A beruházás célja a Szigetközben és a Csallóközben élők egymás közötti kapcsolattartásának, a gazdasági szervezetek együttműködésének és megközelíthetőségének javítása.
A kétszázhatvan lelkes községben az utóbbi évek legnagyobb beruházását jelentette ez a több mint kilencszázmillió forintos fejlesztés. Ehhez 10 millió forintos önrészt kellett biztosítania az önkormányzatnak, amire évek óta tartalékoltak, így ebben az esetben sem volt szükség hitelfelvételre. A beruházás várhatóan júniusban fejeződik be a két kikötő használatbavételi engedélyének és a komphajó üzembe helyezési engedélyének megszerzésével.

A községben kétévente felújítanak egy-egy utcát és az egyéb fejlesztéseket is hitel – és általában pályázatok – nélkül végezték.


– Bízunk abban, hogy júniusban méltón tudunk ünnepelni. A hajóállomás 1933-as átadása után 80 évvel, idén ismét hallhatunk hajókürtöt szólni Dunaremetén – mondta Marovics Géza.

A polgármester hozzátette: az idei tervek közt szerepel a ravatalozó korszerűsítésének megkezdése is, ezzel kapcsolatban viszont pályázatra várnak, önerőből nem tudják megoldani. A község más jellegű idei terve egy helytörténeti kiadvány megjelentetése. Több év gyűjtőmunkáját Karácsony István helytörténeti és néprajzkutató – aki már megírta Darnózseli és Lipót történetét is – állítja össze és készíti el, mely várhatóan tavasszal jelenik meg. „Ez is bizonyítéka annak, hogy amely falu törődik a múltjával, emlékezik rá, annak van jövője is" – fogalmazott a településvezető.

Szeredi Lászlóné Mária helyi lakos szerint Dunaremete egy szép és nyugodt falu, ahol jó a levegő. – Lipót és Mosonmagyaróvár is közel van, így sajnos a fiatalok általában nem maradnak itt, több az idős ember. Segítünk egymáson, nagyobb az odafigyelés is abból adódóan, hogy milyen kicsi faluról van szó – mesélte az asszony.


Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika