<<--Vissza  Cikkek-2013 /  <<--Címoldal Szigetköz  

ÚJRA MUNKAGÉPEK A GÁTAKON
2013.07.19.

 

Másfél hónapos kényszerszünet után újra elkezdődtek a Duna-projekt keretében zajló töltésépítési és -erősítési munkálatok, igaz, egyelőre csak a töltések mentett oldali részén. A víz felőli oldalon az árvízi veszélyhelyzet ideje alatt nem jelenhettek meg a munkagépek, ez ma hivatalosan véget ér.

GYŐR-MOSON-SOPRON
ZSENÁK-KISS SZIMÓNA

Egy hónapja levonult az árvíz, ám a Duna-projekt csak a napokban folytatódott. „Ki kellett száradnia a területnek, a munkagépek a tocsogókban nem tudnak dolgozni. Újrakezdődtek a töltésépítési és -erősítési munkálatok, az árvízvédelmi műtárgyak, zsilipek felújítása, átalakítása. Egész nyáron dolgoznak a szakemberek, a kivitelezők igyekeznek behozni az árvíz miatti másfél hónapos csúszást" - tájékoztatott Pintér Beatrix, az országos Duna-projekt vezetője.

Folytatás a 3. oldalon.

Védtelenek maradnak - A dunaszentpáli töltés elkészültét várják a helyiek, Bicsak Józsefek házát azonban nem védi majd. FOTÓK: MÉSZÁROS

FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL.

Az egész magyarországi Duna-szakaszra kiterjedő projekt vezetője reméli, sikerül tartani az ütemtervet, de ~ mint jelezte -előfordulhat, hogy csúszik a 2014. március 31-i befejezési határidő. A munkák egyelőre csak a töltések mentett oldali részén kezdődtek meg. Pintér Beatrix tudatta: „Pénteken ér véget hivatalosan az árvízi veszélyhelyzet, azalatt a víz felőli oldalon nem lehet dolgozni. Most már azon a részen is kezdődhet a kivitelezés. Bár a fakivágási engedélyeztetés és a kisajátítási eljárások - főként ott, ahol osztatlan közös tulajdonban van az újonnan épülő töltés helye és a fejlesztések területe - néhol lassítják a munkákat, eddig minden terv szerint halad."

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által koordinált, európai uniós támogatásból megvalósuló Duna-projekt megyénk tíz települését - Mécsért, Dunaszentpált, Győrzámolyt, Győrújfalut, Győrladamért, Dunaszeget, Ötte-vényt, Kunszigetet, Abdát és Győrt - érinti, többségüknél újra a markolóké, úthengereké, dózereké a töltés. Németh József 'regionális vízügyi igazgató elmondta: a Mosoni-Duna jobb partján, a Sarolta- és a Rendeki-zsilipnél elkezdték építeni a körtöltést, ennek elkészülte után kezdik bontani a zsilipeket, majd építeni az ujakat. Űj műtárgy épül Győrzá-molynál is, ott előbbre tart a kivitelezés: a körtöltés már elkészült, nemsokára bonthatják a szakemberek a régi zsilipet. A folyó bal partján is dolgoznak tehát már a szakemberek, erősítik a meglévő töltést, Dunaszentpálnál pedig folytatják az új szakasz építését. A győri Iparcsatornánál is folyik az építkezés, épül a torkolatában a hídként is funkcionáló árvízkapu. A kérdésre, hogy az árvíz idején emelt, ideiglenes gátakat mindenütt meghagyják-e a munkálatok végéig, az igazgató közölte: „Addig a pontig meglesznek, míg azt a munkálatok lehetővé teszik." így egy esetleges újabb árhullám esetén a veszélyeztetett településeken kedvezőbb helyzetből kezdhetnék meg a védekezést.

A Mosoni-Duna bal parti falvaiban járva azt tapasztaltuk: az emberek nyugodtak. „Időnként kisétálunk a folyóhoz, megnézzük, hogy haladnak, de még minden változatlanul áll. Ennek ellenére nyugodtak vagyunk, persze jobb lesz, ha elkészül a megerősített töltés" - nyilatkozta Bunkó-cziné Bodnár Erika. Annak, hogy Győrújfalun még áll a projekt, az az oka, hogy az árvíz idején ideiglenesen épített gátról múlt pénteken készült el a szakértői vélemény, amely alapján meghatározzák, hogy a nyúlgát építéséhez használt anyag felhasználható-e, és ha igen, hol - erről a helyiek szerdán kaptak tájékoztatót. „A védekezés során 27 ezer köbméter agyagos és 16 ezer kavicsos föld, 7-10 ezer köbméter murva és 3-4 ezer köbméter homok került a töltésre, de - mivel vészhelyzet volt - nem szabályosan rétegezve. A szakemberek most kidolgozzák, mit kell elbontani és mi maradhat, hogy honnan kezdjék a munkát. Az átdolgozást követően, július végén a győrújfalui töltést is birtokba veszik a munkagépek" - tudatta a polgármester. Nagy Imre Attila megjegyezte: „Ígéretet kaptam, hogy a vízügyesek a munkálatokat naponta ellenőrzik és én magam is nyomon követhetem a folyamatot. Nyugodtak lehetnek a helyiek, a mindenkori legmagasabb árvíz szintjénél (a projekt korábbi indulása miatt ez a 2002-es szintet jelenti) egy méterrel magasabb töltés épül - ez a júniusihoz hasonló árhullámtól is megvédi a falut."

Dunaszentpálon már gépektől hangos a vízpart. Készül a végleges töltés, annak terveivel azonban nem mindenki elégedett. Az árvízi védelem itt úgy épül meg, hogy három nyaraló és egy családi ház védtelen marad a vízzel szemben. „A nyaralók cölöpökre épültek, azok épp a víz miatt csak úgy kaptak annak idején építési engedélyt. A mi házunk azonban családi ház. Lakóépület, ezért eddig köthettünk rá biztosítást, épp várjuk a kártalanítást. Ha azonban a töltés mögöttünk épül meg, ártérre kerülünk - egy biztosító sem fog velünk szerződni, emiatt a ház értéke jelentősen csökken" -magyarázta a Bicsak házaspár. Hozzátették: „Ezt nem hagyjuk annyiban. Vegyék meg a házunkat vagy más módon kártalanítsanak. A legjobb persze az lenne, ha elénk épülne a töltés.". -

 

 

 

 

 

 

Forrás: KISALFÖLD napilap

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika