<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 


Székely László (b): „A magyar álláspont szerint arról tárgyalunk, hogy a szlovákok mikor adják oda a vízhozam felét."

 

------------------

Tíz perc alatt megoldható a Bős-Nagymaros-ügy?

Székely László dunai miniszteri biztos szerint „ha olyan a helyzet", a két miniszterelnök tíz perc alatt meg tudná oldani a bős-nagymarosi kérdést. Szigetközi találkozóján kijelentette: amíg posztján van, ragaszkodik a fele vízhozamhoz. A térségben élők úgy látják: 250 ezer ember áldozata a patthelyzetnek.

SZIGETKÖZ

CSÉFALVAY ATTILA - 2013.06.19.

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület és helyi polgármesterek Győrben egy asztalhoz ülhettek Székely Lászlóval, a magyar-szlovák dunai tárgyalásoknál a magyar tárgyalódelegációt vezető miniszteri biztossal a napokban. A téma elsősorban a bős-nagymarosi ügy helyzete, s a szigetközi kérdés leválasztásának lehetősége volt.

„Annyit ígérhetek, nem teszek ellene, hogy Szigetköz térségfejlesztési pénzekhez jusson."
Székely László miniszteri biztos

„A tárgyalások nagyjából úgy állnak, ahogy 2002-ben ott hagytuk" - mondta a posztot abban az időszakban még kormánybiztosként betöltő Székely. Mostani megbízatásával kapcsolatban úgy fogalmazott: Szabó Marcel távozása után „le kellett akasztani valakit, aki ért ehhez az ügyhöz. Én sem innen akarok nyugdíjba menni" - fogalmazott. Hangsúlyozta: óriási különbség van az akkori, „széles felhatalmazású" és a mostani lehetőségei között. „Akkor kiemelt jelentőségű ügy volt" - mondta, hozzátéve, hogy „semmit sem ígérhet, viszont mindent be fog tartani". Székely László elmondta: szlovák kollégájával informális találkozón bejárták Nagymarost és Bőst. „Más a tónus, más a légkör." A miniszteri biztos szerint a szlovákok szeretnék már lezárni Hágában ezt az ügyet, holott, ha „végképp megrekednek a tárgyalások, nekünk ez az egyeüen adu van a kezünkben". Mint mondta, a szigetközi műszaki megoldásba nincs beleszólása. „Amíg mandátumom tart, ragaszkodom a vízhozam feléhez."

Nagy István mosonmagyaróvári képviselő szerint „mi itt 250 ezren erre a patthelyzetre fogunk rámenni". Székely úgy látja: „ha olyan a helyzet", a két miniszterelnök tíz perc alatt meg tudná oldani a kérdést.

Horváth József korábbi köztársasági megbízott parlamenti határozatot sürgetett az ügyben, s szerinte meg kellene vizsgálni, mi az az egyezség, amely jobb, mint az újabb per.

A szigetköziek részéről elhangzott: az itt élők életét a fele vízhozam sem változtatja meg, akkor is műszaki megoldás szükséges. „A magyar álláspont szerint arról tárgyalunk, hogy a szlovákok mikor adják oda a vízhozam felét" - egyértelműsí-tett Székely. Azzal érvelt, hogy ha a mostam 17 százalékos vízhozammal, műszaki beavatkozással megoldják Szigetköz gondját, Szlovákiának nem lesz érdeke több vizet adni.

„Arról már mindenki lemondott, hogy holnap kezdünk neki a megoldásnak: de hogy fogalmunk sincs, mikor?!" - értetlenkedett Pannonhalmi Miklós, egy a tárgyaláson részt vevő szakember. Szokoli Sándor (Du-nakiliti) a Szite-terv mellett kardoskodott. „Egységesek vagyunk és rendíthetetlenek: az itt élők sürgős megoldást szeretnének" - tette hozzá Babos Attila (Dunaszeg).

„Annyit ígérhetek, nem teszek ellene, hogy Szigetköz térségfejlesztési pénzekhez jusson" - mondta Székely.

 

 

Forrás: KISALFÖLD napilap

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika