<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ


 

Bős-Nagymaros: tisztánlátás ideje

SZIGETKÖZ

CSÉFALVAY ATTILA
2012.04.21.

A tárgyalódelegáció élére frissen kinevezett miniszteri biztos szerint akár még ebben a hónapban folytatódhatnak a bős-nagymarosi tárgyalások. Alsó duzzasztó nélküli új szerződésben gondolkodnak, melyben prioritást élvez Szigetköz. Szabó Marcel szerint a vízlépcső szimbólumrendszere mára nem befolyásolja a tisztánlátást.

Szabó Marcel

Interjú a 4. oldalon.

 

 

;

SZABÓ MARCEL: A BŐS-NAGYMAROSI MAGYAR TÁRGYALÓDELEGÁCIÓ VEZETŐJÉNEK A SZIGETKÖZI ÉRTÉKEK MEGÓVÁSA SZÍVÜGYE

Szimbólumrendszerek helyett tisztánlátás

——-

SZIGETKÖZ

FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL

- A napokban kapott miniszterelnöki felhatalmazás alapján vezetheti a bős-nagymarosi magyar delegációt: mit remél?

- A tárgyalások akár már áprilisban megkezdődhetnek. Januárban már voltak előkészítő megbeszélések: ebben körvonalazódott, hogy a két fél közös érdeke a tárgyalások megújítása. Remélhetőleg ez egy olyan új szerződés vagy kiegészítő megállapodás megalkotásához vezethet, mely megfelelhet a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének - fogalmazott Szabó Marcel.

.
Az a megoldás támogatandó, mely a Szigetközben a legkisebb beavatkozás mellett a lehető legtöbb eredményt éri el - mondta Szabó Marcel.

- Miért kellett két évet várni a tárgyalások folytatására?

- „Tárgyalási fáradtság" volt tapasztalható a két ország között. A létesítményrendszer üzembe helyezése húsz éve történt, a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét pedig tizenöt éve mondták ki. Azt követően a felek próbálták megtalálni a jó megoldást, mely alapot teremthet a megegyezésre. Két éve mégis sikertelenül ért véget az a törekvés, melyben a két ország egyeztetett a konkrét megoldásokról. Ez mindkét félnél csalódást okozott. Úgy tűnik, most jött el a megfelelő pillanat, hogy újrakezdjük a tárgyalásokat, mert mindkét ország lelkes és optimista az érdemi előrehaladást illetően.

- Miért éppen most?

- Mert kellő idő telt el a hágai ítélet óta, kellő idő ahhoz, hogy az ügy politikai hullámokat ne keltsen. Higgadtság és tárgyilagos megközelítés jellemzi a felek tevékenységét. Remélhetőleg közös megegyezéssel a hágód ítéletet végre is tudjuk hajtani.

- Mit ajánl a magyar delegáció az új szerződésben?

- A ténylegesen fennálló helyzetből kell kiindulni. A hágai ítélet szerint is a jelenlegi létesítményrendszer kielégíti az 1977-es szerződés céljait. Semmilyen új nagyszabású létesítmény elkészítésére nincs szükség, a jelenlegi művek „operációját" kell a feleknek közösen meghatározni, a magyar igényeknek megfelelő legkörnyezetbarátabb módon. Szeretném, ha a jogi megközelítésen túl minél szélesebb szakterületet bevonó csapatunk állna össze: ebben négy minisztérium szakértője is részt vesz. A természetvédelem, a vízgazdálkodás és a gazdasági kérdések legalább ennyire fontos szerepet kapnak, de az ítélet végrehajtásáról és szerződésmódosításról van szó, mely jogi szakértelmet is kíván.

- A szlovákok korábban úgy fogalmaztak: csak akkor egyeznek bele, hogy ne épüljön alsó vízlépcső, ha a magyar fél az eredeti tervhez képest jobb javaslatot terjeszt elő...

- Optimista vagyok e kérdésben is. Úgy gondolom, létezik olyan rendezés, mely elfogadható a szlovákoknak alsó vízlépcső nélkül is. Már Hága előtt is utaltak olyan megoldásra, mely Nagymaros nélkül képzelte el a megegyezést. Mi alsó vízlépcső nélkül kívánunk megállapodni: a hágai ítélet további beruházásokat egyébként sem kíván a felektől.

- Továbbra is ragaszkodunk a vízhozam feléhez?

- A tárgyalások fontos aspektusa lesz a vízmegosztás kérdése. Hangsúlyozom: az egyik legfontosabb cél, hogy a szigetközi állapotot a körülmények figyelembevételével a lehető legoptimálisabb felé közelítsük. E természeti környezet helyreállítása, az értékek megóvása személyes szívügyem is. Sokat jártam Szigetközben evezőstúrákon: közel került hozzám a táj és az emberek is. Eljöhet az a pillanat is, amikor a Szigetköz elérhet még fokozottabb természeti védettséget.

- A szigetközi természetvédők három fenékküszöbös megoldási javaslata az itt élők, sőt, a szlovákok támogatását is élvezi. A magyar kormányét is?

- Ismerem ezt a megoldástervezetet. Korai lenne a tárgyalások előtt bármilyen rangsort tenni a javaslatok között. Az támogatandó, mely a Szigetközben a legkisebb beavatkozás mellett a lehető legtöbb eredményt éri el.

- Ön szerint miért nem sikerült a vízlépcső és Szigetköz kérdését húsz év alatt megoldani?

- Az a szimbólumrendszer, mely mindkét fél részéről az ügyhöz kapcsolódott, mostanra már nem befolyásolja a felek tisztánlátását. Örömmel tapasztaltam, hogy a tárgyalások újraindítása nagy figyelmet váltott ki: az embereket érdekli, mi lesz e hosszú ügy eredménye.

 

Névjegy.

Szabó Marcel az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal dunai kormánybiztos vezette szervezeti egységében a Nemzetközi Jogi Főosztály s a magyar jogi szakértői munkacsoport vezetője volt. 2011-től a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos. Nős, első gyermeke e hét szerdáján született meg.Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -