<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ


Támadnak a vérszívók? Győrben és a Szigetközben is készülnek a szúnyoginvázióra


Győrben gyakorlatilag korlátlan keretösszeg áll rendelkezésre a vérszívók gyérítésére, míg a Szigetközben elsősorban pályázati lehetőségekben bíznak.
 
Szeghalmi Balázs - 2012.05.17."A Győr-Szol megbízásából szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a szúnyoglárvák számának alakulását. Jelenleg a mérések a tocsogókból vett vízminta alapján literenként 40-50-60 darab lárvát mutatnak.

Ha ez a mennyiség meghaladja a 70 darab/litert, illetve közelít a 100 darab/literhez, akkor várhatóan 5-10 napon belül kifejlődnek, és a lakosság számára is érzékelhetően megjelennek a csípő szúnyogok" - kezdte portálunknak Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere.


Tavaly elkerültek bennünket a szúnyogok, de két éve nagyon megkeserítették az életünket.


Győr kémiai és biológiai módon már gyérítettek

"Ennek a folyamatnak a lassítására, illetve megelőzésére történt pénteken repülőgépes kémiai, majd szombaton biológiai gyérítés az elmúlt hétvégén, amitől azt reméljük, hogy egyrészt később, másrészt kisebb számban jelennek majd meg a vérszívók.

A tavaszi-nyári hónapokban a városüzemeltetési szakemberek folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben ez meghaladja az óránkénti 60-70 darab csípésszámot, megkezdődik a gyérítés. Jelenleg egyébként lakóterületen nem tapasztalható szúnyogok jelenléte.

A beavatkozások elvégzésére az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően külön keretösszeget nem különített el társaságunk, amennyiben az előbbiekben ismertetett körülmények fennállása indokolja, elvégezzük a gyérítést" - zárta szavait Ozsvárt Tamás.

Szigetköz: két éve pokollá tették a helyiek életét a szúnyogok

"Most pénteken Dunaszigeten találkozunk több szigetközi önkormányzat polgármesterével, s megbeszéljük, milyen lehetőségeink lesznek idén a szúnyoggyérítésre.

A tavaly elkülönített keretösszeget nem kellett felhasználnunk az aszályos időjárás miatt, de két éve rendkívül megnehezítették az itt élők mindennapjait a vérszívók" - kezdte portálunk érdeklődésére Tatainé Popp Rita.

A Nagy-Duna mellett fekvő település, Ásványráró polgármestere hozzátette: "tavaly sikerrel jártunk kistérségi pályázatokon, s ha szükség lett volna gyérítésre, akkor csak önrészt kellett volna állnunk.

Ez 200 ezer forint körüli összeg volt, de azt hangsúlyozom, hogyha egyedül kellene állnunk a gyérítést, akkor egyetlen alkalom 300 ezer forintba kerülne.

Márpedig két éve legalább 2-3 hetente szükség lett volna erre".


Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -