<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Sokallják a kormoránt a horgászok a Szigetközben


A kormoránok gyérítését szeretné elérni a Szigetközben a Mosonmagyaróvári Horgászegyesület, mert a madarak miatt szinte már egyáltalán nem fognak halat a Dunán.
 
Méhes Ákos - 2013.02.08. 

Összességében hatvannégy mázsa halat telepített vizeibe – a Báger- és a Rókadombi-tóba – a Mosonmagyaróvári Horgászegyesület az elmúlt évben. Ennek döntő többsége ponty és kárász volt, de telepítettek dévért is – tudtuk meg Szentkuti Károly elnöktől.

Elmondta: a város egyik legrégebbi és legnagyobb létszámú civil szervezete az övék, jelenleg 603 tagú. Az egyesület a hét végén tartja éves rendes közgyűlését. Itt például szóba kerül majd az is, hogy az egyesület tagjai a tavaly telepített hal mintegy nyolcvan százalékát fogták ki a vizeikből. A horgászok átlagosan 32,6 kilogramm halat fogtak fejenként.

Közgyűlés
Éves közgyűlését tartja a Mosonmagyaróvári Horgászegyesület február 9-én, szombaton délután 4 órakor az Erkel utcai Irodaház nagytermében.


Az elnök elmondta: az elmúlt évben többször egyeztettek az önkormányzattal a Báger-tó hasznosításáról. A város ugyanis a tó és környéke rehabilitációját tervezi a sport- és szabadidő-funkciók bővítésével. Az egyesület számára fontos ez a víz, hiszen annak idején erre alakultak. Mindig is ez volt a fő horgásztavuk. Éppen ezért nem értettek egyet az önkormányzat azon elképzeléseivel, miszerint stégeket építettek volna, csónakázótavat alakítanak ki vagy a szigeten kilátót létesítenek. Elfogadták viszont a szabad strand, tűzrakó hely és játszótér kialakítását. Az egyesület és az önkormányzat megállapodott abban, hogy a Báger funkciója továbbra is a horgásztó jelleg marad.

Szentkuti Károly kiemelte: a közgyűlésen határozati javaslatként veti majd fel, hogy egyeztetést kezdeményezzenek az Előre Halászati Szövetkezettel. A halászati jogot gyakorló szövetkezet a Duna szigetközi szakaszán, a Mosoni-Dunán és a Lajtán a horgászjegyekből befolyt összeg egy részéből végezzen kormoránritkítást. Az elnök szerint egyesületük tagjai 3,5 millió forintot fizetnek be évente a szövetkezetnek. A túlszaporodott kormoránok miatt viszont szinte már egyáltalán nem lehet halat fogni ezeken a folyószakaszokon.

Az elnök elmondta: az idei évben emelkedtek a jegyárak, így például a saját vizeikre szóló éves jegy felnőtteknek 21 ezer, az ifjúsági 11 ezer, míg a hetven éven felülieknek 19 ezer forintba kerül. A Báger-tavon a horgászat idén március 2-án kezdődik.

Eredményeik. Az elmúlt év versenyeredményei közül az elnök kiemelte a megyei csapat második helyezését, illetve Ágoston Lajos megyei egyéni első helyezését. Az országos egyéni U24-es versenyen Herczeg Dániel második helyezést ért el, a győri Czigány István-emlékversenyen Szele Dániel az első lett.


Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika