<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ


 

MOSONI-DUNA: INGATLANHATÁR-VÁLTOZÁSOK LESZNEK A BERUHÁZÁS ALATT

Partra kerülhetnek a stégek

 

Több száz úszó vízi művet, fix stéget kell arrébb húzni vagy elbontani a megyében a Mosoni-Duna rehabilitációja során. „Ingatlanhatár-változások" is lesznek: főleg Mosonmagyaróvár környékén jó néhányan ugyanis a mederbe építettek. A vízügynek is szüksége van területekre, így kisajátítások is lesznek.

A nyáron várhatóan elkezdődő, több mint hatmilliárdos beruházás a folyófejlesztést Rajkától Vénekig érinti.

GYŐR-M0S0N-S0PR0N

CSÉFALVAY ATTILA
2012.04.17.

Mi lesz az úszó vízi művek, fix stégek sorsa, ha hamarosan megkezdődik a Mosoni-Duna rehabilitációja? - kérdezgetik egymás között az érintett horgászok, tulajdonosok.

„Hosszabb távon a számukat nem csökkenti a Mosoni-Duna-beruházás" - válaszolt Janák Emil regionális vízügyi igazgató a Kisalföld kérdésére. A nyáron várhatóan elkezdődő, több mint hatmilliárdos beruházás a folyófejlesztést Rajkától Vénekig érinti. „Az úszó művek esetében egyszerű a helyzet: azokat ki kell venni a vízből vagy olyan helyre húzni, melyet a beruházás nem érint" - folytatta. Az úszó művekre egyébként tulajdonosaik korábban szerződést kötöttek a vízügyi igazgatósággal. „Ebben a megállapodásban az is szerepel, hogy partfenntartási munkálatok idejére a tulajdonosoknak saját költségükön el kell távolítaniuk azokat, hogy a feladat elvégezhető legyen. Ez nemcsak a mostarit óriás-, hanem kisebb fenntartási munkálatokra is érvényes. Rövidesen persze százas nagyságrendben kell a tulajdonosoknak intézkedniük" - mondta a vízügyi igazgató.

A Kisalföld azt kérdezte, mi lesz a fix vízi állásokkal, stégekkel. „A beruházásban érintett szakaszokon azokat el kell bontani. Az engedéllyel rendelkezők a munkák végeztével aztán újra felépíthetik. Sajnos jó néhány esetben - főleg Mosonmagyaróvár környékén - az engedély nélküli parti művek »belementek« a mederbe, ezáltal hamarosan ingatlanváltozások is lehetnek. Felmértük ugyanis az érintett szakaszokat, s a beruházás során az ingatlanrendezéssel a megfelelő tulajdoni határokat is megállapítjuk. Akadnak persze fordított esetek is, amikor a beruházás érdekében kell kisajátítanunk bizonyos részeket" - mondta. Az ezért fizetett összeg néhány esetben vitatéma. A Mosoni-Duna-rehabilitáció már vízjogi létesítési engedélyt kapott, a kivitelező kiválasztása után várhatóan nyáron megkezdődik a munka.

„Természetesen a beruházás idejére behúzzuk a stéget, csak azt kérjük, minél gyorsabban, s a lehető legkevesebb zajjal dolgozzanak a kivitelezők" - mondta Temesiné Scwartz Gabriella, a győri Jedlik híd lábánál lévő hotel társtulajdonosa. Mint mondta, ezt a vízi művet használják az evezősök is: közülük jó néhány fogyatékkal élő is vízre száll, számukra ehhez nélkülözhetetlen ez az építmény.

.

Ki a folyóból: Nemcsak a vízi járműveket, az úszó stégeket is be kell húzni a partra, ha a Mosoni-Duna-rehabilitáció a Jedlik híd környékére ér. A megyében több száz hasonló szerkezetet kell a fejlesztés idejére eltávolítani a vízről. FOTÓ: BERTLEFF ANDRÁS

Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -