<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Ötletgyűjtés a térségi fejlesztéshez


A megyei területfejlesztési koncepció irányvonalait vitatták meg a napokban Mosonmagyaróváron szervezett találkozón.
 
Mészely Réka - 2013.04.18.

 

Egyeztető fórumot tartottak a mosonmagyaróvári városházán a készülő megyei területfejlesztési koncepcióról. Rechnitzer János egyetemi tanár (Széchenyi István Egyetem) kiemelte, hogy a megyei koncepció az országos terv részévé válik, mely a nemzeti és területfejlesztési célokat egységesen kezeli. Szerinte a térségben a dinamizmust, az innovativitást és az otthonosságot kellene tovább erősíteni.

Botos Gábor a kistérség képviselőjeként arra kérte a koncepció összeállítóit, hogy a Szigetköz mellett a Mosoni-sík településeit is vegyék figyelembe. A prioritások szűkítésére – akár térségi szinten – is javaslatot tett, mert szerinte így hatékonyabb lenne a források felhasználása. Balsay Zsuzsanna, a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület vezetője, Kimle polgármestere kiemelte, a nemrég tartott LEADER-közgyűlésen a tagok meg- erősítették, hogy a továbbiakban is hasonló formában képzelik el az együttműködést. A pályázatokról szólva pedig elmondta: a települések elsősorban kisebb projektekben tudnak gondolkodni, és csak akkor készülhetnek a pályázatokra, hogyha erre van forrásuk.

Török Sándor mosonszolnoki polgármester a Natura 2000-es területek felülvizsgálatára hívta fel a figyelmet, melynek szabályai korlátozzák a fejlesztési elképzeléseket. Főként a megújuló energiaforrások terén hátrányosan érinti a településeket, miközben a határ túloldalán tömegével épülnek például a szélerőművek. Kovács Gábor lébényi polgármester a fesztiváldömping helyett a minőségi kultúrát helyezné előtérbe, szerinte nagyobb hangsúlyt kaphatnának az olyan programok, mint például a Szent Jakab-zarándoklat. Gráfi Szabolcs, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke a mosonmagyaróvári (mely jelenleg egyedüli a megyében) mellett további turisztikai desztinációs menedzsmentszervezetek létrehozását sürgette, amelyekkel együttműködhetnének.

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika