<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ

Örökségként őrzik a régi haranglábat


kisalfold.hu - 2011.12.27.


Az 1902-ben épült harangláb felújítására helyi civil szervezetként a Vámosszabadi Faluépítő Közösség 3,2 millió forintos támogatást kapott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.


Ez az összeg teljes egészében fedezte a szükséges munkálatok kiadásait. A projekthez szorosan kapcsolódott még az a pályázat, amelynek révén a harangláb környékét rendbe tudták tenni.

Erre, pontosabban a vízparti sétány kialakítására a falu önkormányzata nyert LEADER-forrásból 2,8 millió forintot, amit 3,5 millióra kellett kiegészítenie, ekkora volt a beruházás teljes költsége. Sétautak, pihenőhelyek szépítik most már a környéket és növényeket, fákat is ültettek, amelyek zöld pompája tavasszal mutatkozik majd meg.

Balogh Tibor plébános áldotta meg az emlékhelyet, amit a terület rendezése keretében szintén felújítottak. Fotó: BALukács László a Kossuth utcában lakik és tetszik neki a munkálatok eredménye. Szerinte már ráfért erre a környékre a szépítés. A korábban elhanyagolt, bozótos terület rendezését szükségesnek tartotta a harangláb-felújítással pedig véleménye alapján elődeik örökségét őrzik méltóképp a helybeliek.

Tolnay Béla örül, hogy újra a fiatalok találkozóhelye lehet a Szavai-csatorna partja, és felidézte, hogy gyermekkorukban itt játszottak, fürödtek, korcsolyáztak, ladikoztak.
 

Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -