<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Németh József: A KÉT, 13 MILLIÁRDOS PROJEKTNEK NEM RÉSZE A VÍZSZINTEMELÉS, ENÉLKÜL CSAK CSÖKKENTETT HATÁSFOKKAL ÉRVÉNYESÜL

Nagyberuházások idején került a vízügy élére

 

CSÉFALVAY ATTILA

 

Harmincmilliárd forintnyi fejtesztés valósul meg a regionális vízügyi igazgatóság működési területén a mosoni-dunai és a szigetközi beruházásra 550 tartósan munkanélkülit vesz fel a kivitelező. Vízszintemelés nélkül kisebb lehet e beruházások hatásfoka. Gönyűt tervezik, a mecséri töltésépítés jövő tavasszal kezdődhet.

 

Németh Józsefet idén január 15-én nevezték ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesének, majd júliustól a leváltott Janák Emil helyett lett megbízott, szeptember közepétől pedig kinevezett vezető.

- Miután kinevezték a helyettesét, nemrégiben átköltözött Janák Emil irodájába. A volt igazgató is a vízügy kötelekében maradt: számít a tapasztalatára?

-  Óriási segítség, hogy Janák Emil itt van nálunk, támaszkodom a tudására, információira, tapasztalatára. Novembertől Sütheő László lett a műszaki igazgatóhelyettes, ő került a régi irodámba.

-  A térségben jelentős vízépítési beruházások indulnak: kezdődik végre a mosoni-dunai és a szigetközi munka?           

-  Mindkét projekt esetében gőzerővel tart az előkészítés. A püspökerdei zsilip résfalépítési munkái viszont már be is fejeződtek. Az igazgatóság a megbízó, a mérnöki feladatokat, az ellenőrzést az Oviber Kft. végzi. Mivel a műveket mi fogjuk üzemeltetni és fenntartani, ragaszkodunk ahhoz, hogy mi is jóváhagyhassuk a terveket. Nyáron 760 közfoglalkoztatott dolgozott a kötelékünkben, lassan csökken a számuk, de a 600 fős átlagot tartanunk kell. A nagyprojektek esetében a kivitelezőknek tartósan munkanélkülieket kell felvenniük: összesen 550 embert. A térségnek, a munkavállalóknak ez jó hír, de a mi közfoglalkoztatási merítési lehetőségeinket szűkítheti.

Németh József (Fotó: H. Baranyai Edina)

 

Németh József (Fotó: H. Baranyai Edina)

 

- A torkolati művet is tartalmazó gönyűi nagyprojekt tervezése a megfelelő ütemben halad?

- Támogatási szerződés keretében folyik a tervezői munka. Közbenső stratégiai tanulmány készült, mely megalapozhatja a kikötő továbbfejlesztését: erre várjuk a reakciót a minisztériumtól és a fejlesztési ügynökségtől.

- A milliárdos töltésépítéseit elkezdődnek a tél előtt?

-    Igazgatóságunk területén több mint 35 milliárd forint értékű beruházásokkal számolunk, jövőre mindegyik esetben megkezdődik a kivitelezés. A Duna-projektben a Mosoni-Duna menti töltések fejlesztésénél is a kiviteli terveket készítik. Ebben az évben szeretnék a munkákat elindítani. A régi likócsi hídnál például közműveket kell kiváltani, el kell bontani a hidat és helyébe megépíteni az árvízkaput. A munkák nagy részével jövőre végezni kell, hisz a befejezés határideje 2014. március vége. A mecséri töltésépítés kiviteli előkészítése is idén kezdődhet: az árvízvédelmi töltés szempontjából azonban november közepétől március közepéig tiltott időszak van, addig kötött anyagot nem lehet építeni Vannak azonban olyan műtárgyépítési, „közmű-keresztezési" feladatok, melyek elvégzésére ilyenkor is lehetőség nyílik. Jövő tavasszal majd nekiállhatnak a fő munkának, a töltésépítésnek.

- Kinevezése öt évre szól: 2017 októberére mely beruházások elkészültével lenne elégedett?

- Abban bízom, a már megindított Mosoni-Duna, Szigetköz és a Duna-projekt, valamint a Marcal menti árvízvédelmi vonalak 2015 elejére elkészülnek. A következő uniós pénzügyi ciklusra is sok elképzelésünk, javaslatunk van. A legnagyobb volumenű a győri vízszint-rehabilitációt biztosító műtárgy megépítése: akár a kikötőfejlesztés részeként, akár anélkül.

- A környezetvédelmi államtitkár szerint a két, egyenként 6,5 milliárdos térségi vízügyi beruházás megoldja a népi kezdeményezésben megfogalmazott vízszintgondokat...

- Szigetköz esetében a beruházás az elterelésben már nem érintett alsó szakaszon a Duna medersüllyedésének hatását igyekszik csökkenteni. Tehát nem az Öreg-Dunán segít. Ami a Mosoni-Dunát illeti: a beavatkozások a belterület ökológiai állapotát javítják. E projektnek sem része a vízszintemelés, viszont anélkül csak csökkentett hatásfokkal tud érvényesülni.

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap


ingyenes webstatisztika