<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ

 

HÁLÓZAT - KIVETTÉK BRENNBERGBÁNYÁT ÉS FERTŐBOZT, NEM KERÜLT BE A JÁNOSSOMORJAI NAGYERDŐ ÉS A HARKAI EZÜSTHEGY


Natura 2000: tilt és támogat

CSÉFALVAY ATTILA


A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának területén 4 különleges madárvédelmi és 13 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület található, a Natura 2000-es 87 ezer 592 hektár. A képen védett részt mutat a gazdálkodó dunaszegi Szomolányi László. Térképünkön piros színnel a különleges madárvédelmi, zölddel a különleges természetmegőrzési, barnával az országos védelem alatt álló területek láthatóak
Megoszlik a földtulajdonosok és az önkormányzatok véleménye a Natura 2000-es területek kijelölésének helyességéről: a megyében tavaly kisebb pontosítások már történtek. A várbalogi polgármester szerint ellehetetlenítik a fejlődésüket, egy védett területen legeltető dunaszegi gazda viszont úgy véli: jó lehetőségeket ad e hálózat.


    „A falu teljes külterülete kiemelt természetvédelmi oltalmat kapott, így ott semmilyen beruházást nem engednek számunkra" - mondta Némethné Járdán Krisztina várbalogi polgármester, aki szerint náluk ellehetetleníti a falu fejlődését a határ menti részek Natura 2000-es besorolása.
    Uniós csatlakozásunktól érvényes a Madárvédelmi és az Élőhely védelmi Irányelv. Ennek értelmében hazánk köteles volt közösségi jelentőségű természetes élőhelyei, valamint állat- és növényfajai védelmében területeket kijelölni, amelyek így a Natura 2000 hálózat részeivé váltak: hazánk területének közel 21 százaléka. Az eredeti védett területeink mellett további körülbelül 1,2 millió hektár kapott uniós védettséget: főként mezőgazdasági területek, gyepek, tavak, folyók, erdők.
    „Voltak szélkerekes érdeklődők, ám a túzokvédelem miatt ők sem jártak sikerrel: ez amiatt is furcsa, mivel innen néhány kilométerre, az első osztrák faluban, Féltoronyban foroghatnak a lapátok" - folytatta a várbalogi településvezető, Némethné Járdán Krisztina. „Azt gondolom, nem reálisak a kijelölt területek, azok nagysága túlzó, s korábban elkapkodva határozták meg a védett részeket. Az állam azt várja, hogy az önkormányzat tartsa el magát, ám erre nem maradnak lehetőségeink" - mondta.
    „Kénytelenek vagyunk felülvizsgálni, hogy a Natura 2000-es területek védelme jogos volt-e" - ezt még tavaly Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár jelentette ki. Állítása szerint vannak olyan erdőterületek, ahol semmi nem bizonyítja védendő faj jelenlétét, és ezzel szemben vannak olyan helyek, ahol viszont indokolt lenne a védelem, mégsem vonták be a programba. Az öttevényi Börzsei László magánerdő-tulajdonos szerint Natura 2000-es védelmi besorolást kapó területén szigorú előírásokat kell betartania, ami időnként anyagi veszteséggel is jár, s erre ők semmilyen kompenzációt nem kapnak (Kisalföld, 2011. november 14.). Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának vezetőhelyettese leszögezte: gazdasági érdek nem írhat felül szakmai szabályokat. Janák Emil vízügyi igazgató szerint is a Natura 2000-es területek felülvizsgálatra szorulnának: ők a gát menti szivattyútelepekhez sem tudnak emiatt hozzányúlni.
    A dunaszegi Szomolányi László mintegy százötven marhát legeltet. „Jó tapasztalataim vannak a Natura 2000-es besorolásról: a területalapún kívül hektáronként 38 euró kiegészítő támogatást is lehet igényelni a védett területek után, s egyéb jó pályázati lehetőségek is kínálkoznak. Igaz, speciális gazdálkodást kell folytatnunk, s akadnak korlátozások" - mondta.
    Roszik Péter, a megyei agrárkamara elnöke is azt tapasztalta: megoszlik a gazdák véleménye a védett területek kijelöléséről. „Úgy gondolom, a környezettudatos gondolkodás rendkívül fontos, értékeinket meg kell védeni. Az is egyértelmű, hogy a gazdák emiatt hátrányt nem szenvedhetnek. Akadnak, akik megbecsülik Natura 2000-es területeiket, s erre építik fel gazdálkodásukat: külföldön azt tapasztaltam, sok földtulajdonos büszke volt az általa megvédett természeti értékekre. Persze akik intenzív termelésben gondolkodnak, azok a védett területeken akadályokba ütköznek. A várbalogiak panasza is érthető, s azt is tudom, nem minden esetben elégséges a kompenzáció" - mondta.
    A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetőjétől, Pellinger Attilától azt kérdeztük: történtek-e már felülvizsgálatok, s változott-e a terület nagysága?
„A Natura 2000-es területek kihirdetése óta 2010-ben megtörtént a Natura 2000-es határok ingatlan-nyilvántartási határokhoz történő igazítása, s kisebb pontosítások (például Fertőboz és Brennbergbánya belterületének kivétele). A javítások következtében e területek kiterjedése számottevően nem változott meg a megyében" - tudtuk meg. „A Natura 2000-es kijelöléssel kapcsolatos kifogások elsősorban 2005-ben érkeztek igazgatóságunkhoz. Ezek egy része a belterületek és szántóföldek e hálózatban történő jelölésének indokára és következményeire kérdeztek rá. Az észrevételek többsége az adott, többé-kevésbé összefüggő Natura 2000-es terület belső részein található ingatlanokra vonatkozott. Igazgatóságunk minden megkeresésre a lehető leghamarabb, a hatályos jogszabályoknak megfelelően válaszolt. Új Natura 2000-es terület jelölésére civil szervezetektől és magánszemélyektől több javaslat érkezett igazgatóságunkhoz (például Harkán az Ezüsthegy és Jánossomorján a Nagyerdő esetében), de ezek a területek szakmai és technikai okok miatt nem kerülhettek be a hálózatba."
 

Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -