<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 2013.01.12


Szoros, több évtizeden át tartó barátság fűzte össze a Mahunka és a Világi házaspárt.

Mahunka Sándor teljes tudományos munkásságát a Világi házaspárra hagyta, akik ezt a hagyatékot a Magyar Természettudományi Múzeumnak adományozzák. A képen Világi Józsefné.

---------------------------------------------------

 

KISBODAKI TÖRTÉNET - ÉVTIZEDES BARÁTSÁG KÖTÖTTE ÖSSZE A KUTATÓ ÉS A GÁTŐR HÁZASPÁRT

Múzeumnak ajánlották az örökséget

Gyászol a magyar tudomány: életének 76. évében elhunyt Mahunka Sándor nemzetközi hírű talajzoológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas tudós. A kutatót nem csupán a tudományos életben, hanem a szigetközi kis faluban, Kisbodakon is gyászolják.

Mahunka Sándort a Magyar Tudományos Akadémia és Magyar Természettudományi Múzeum saját halottjának tekinti. A professzort január 22-én helyezik végső nyugalomba a Fiumei úti sírkertben.

KISBODAK

MÉHES ÁKOS

2013.01.12

Hosszú idő óta visszajáró vendégként, sőt, inkább már családtagként érkezett a kisboda-ki nyugdíjas gátőr, Világi Józsefek otthonába Mahunka Sándor és felesége, Papp Lujza. Üj atkafajok után kutattak a Szigetközben. Mahunka Sándor Széchenyi-díjas magyar zoológus, entomológus', akarológus (atkakutató), a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a talajzoológia és az atkák rendszertanának neves kutatója közel húsz éven át volt a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese. Fő kutatási területe az atkák rendszertana, ökológiája és állatföldrajza volt, valamint foglalkozott általános állatgenetikai és -földrajzi kérdésekkel is. Nevéhez fűződik a magyarországi nemzeti parkok és a természetvédelmi területek zoológiai kutatásának megszervezése és irányítása. Több külföldi tudományos felfedezőút vezetője,

A kutató házaspár eleinte évente két alkalommal jött a Szigetközbe, később azonban már minden hónapban egy hetet töltöttek Kisbodakon. Világiék külön kutatószobát rendeztek be a Mahunka házaspárnak.

szakértője volt. Dél-amerikai, kelet-afrikai és délkelet-ázsiai gyűjtő expedíciói eredményeként trópusi, illetve circumtro-pikus területek talajfaunáját írta le. Eredményeiről több mint ötszáztíz tudományos dolgozatban számolt be.

A nemzetközileg is elismert kutató kisbodaki kötődése több évtizedre nyúlik vissza, a Duna elterelését követően kezdett vizsgálódni a Szigetközben, hogy a beavatkozás milyen hatást gyakorolt a térség élővilágára. A kutató házaspár ekkor keresett szálláshelyet a környéken és egy véletlen folytán kerültek a kisbodaki gátőrházba. A hely tökéletesen megfelelt a professzor számára, a vendéglátóikkal pedig egyre szorosabbra fűzték a kapcsolatot, ami később igazi barátsággá alakult. Mahunka Sándor élete utolsó évét a kisbodaki házban töltötte.

A kutató házaspár eleinte évente két alkalommal jött a Szigetközbe, később azonban már minden hónapban egy hetet ' töltöttek Kisbodakon -mondja Világi Józsefné Cecília. Világiék külön kutatószobát rendeztek be a Mahunka házaspárnak. Az elmúlt évek alatt számos alkalommal magukkal vitték a Világi házaspárt kutatásaikra, többször jártak már együtt Kenyában, Tunéziában és Törökországban is. Világiék sokat segédkeztek a kutatásokban is, sőt, előfordult olyan eset is, amikor a veszélyesebb kenyai területeken a gátőr ügyelt a professzor biztonságára. A szoros barátság és a megbecsülés jeléül Mahunka Sándor két általa felfedezett atkafajt is a kisbodaki házaspárról nevezett el. így egy Afrikában felfedezett fajt „Vilagiorium"-nak keresztelt el, míg egy másik a „Szere-diae" nevet kapta. A professzor egyébként Kisbodakon is fedezett már fel egy új atkafajtyjne-lyet „Danubialis"-nak nevezett el. („Évmilliók történelméről mesélnek az atkák", Kisalföld, 2011. június 25.)

A kutató házaspár utazásai nem voltak veszélytelenek, mint később kiderült, 1992-ben vietnami útjuk során halálos vírussal fertőződtek meg. Ezt csak évekkel később mutatták ki a szervezetükben, ám gyógymód nem volt a betegségre. A házaspár állapota az elmúlt években fokozatosan romlott. Mahunka Sándorné szervezete 2011 novemberében adta fel a küzdelmet a kór ellen. Felesége halála után Mahunka Sándor végleg Kisbodakra költözött.

Világi Józsefné elmondta: a múlt év nyara óta a professzor állapota rohamosan romlott, többször kezelték kórházban is. Végül karácsony napján halt meg a mosonmagyaróvári kórházban. Világiékat megrendítette a kutató házaspár elvesztése, hiszen nagyon szoros kapcsolat fűzte őket össze. Talán emiatt is Mahunka Sándor végrendeletében teljes tudományos örökségét a Világi házaspárra hagyta. Kutatási eredményei, könyvei, a mikroszkópok és egyéb eszközök még a kisbodaki kutatószoba polcain állnak. Mint ahogy az a félbemaradt könyv is, amin még halála előtt dolgozott a kutató Madagaszkár állatfajairól.

A tudományos hagyatékot a Világi házaspár teljes egészében a Magyar Természettudományi Múzeumnak adományozza.

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika