<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 


Felújításra váró feketeerdei templom                        Novák András polgármester

-----------------

Minden lakó gyűjtött a templomra

A Mosoni-Duna által három oldatról körülölelt település lakóparkjai egyre népszerűbbek. Akadt olyan betelepülő is, aki Rajkáról költözött ide, mert vízparton szeretne élni. Békében étnek itt együtt a helyiek és a betelepülők.

FEKETEERDŐ

HORVÁTH ZSÓFIA____________

Feketeerdő új lakóövezeteit vonzó természeti környezete és könnyű megközelíthetősége miatt is kedvelik. A lakópark teljes közművel készül, betonos járdákkal.

Novák András, Feketeerdő polgármestere elmondta: a községben élő magyarok és az új lakók: szlovákok, kitelepült városiak között jó a viszony.

A falu temploma idén lesz 150 éves, s ráférne a felújítás. A katolikus egyházközség pályázott is e célra. Ennek kedvező elbírálása esetén a templom teljes külső-belső felújításon eshet át.

„A szlovák állampolgárságú lakosaink is mindenben együttműködőek, részt vesznek a falu életében, lehet rájuk számítani" - tette hozzá. Az adventi időszakban például a helybeli szlovákok cigánypecsenyével és forralt borral vendégelték meg az őslakókat, sőt, pénzt is gyűjtöttek. Az ebből befolyt összeget a templom felújítására ajánlották fel.

Mint a polgármestertől megtudtuk, a falu temploma idén lesz 150 éves, s ráférne a felújítás. A katolikus egyházközség pályázott is e célra. Ennek kedvező elbírálása esetén

a templom teljes külső-belső felújításon eshet át, többek közt tetőt cserélnek, valamint elektromos fűtést is szeretnének kialakítani benne. Ez lenne a legköltségkímélőbb megoldás. Sikeres pályázatuk nyomán a munkálatokat akár már kora tavasszal megkezdhetnék.

Novak András örömmel újságolta, hogy egy civil kezdeményezésnek köszönhetően a község lakói a helyi újságból értesülhetnek a helyi történésekről. A „Feketeerdei Harsona" negyedévente jelenik meg, benne beszámolókkal, interjúkkal, érdekességekkel.

A község tavaly ünnepelte a feketeerdei híd építésének ötvenedik évfordulóját. Az átkelőt 1962 nyarán kezdték építeni a Budapestről kivonuló német csapatok által felrobbantott Kossuth híd egy részéből. Érdekessége, hogy szárazföldön épült, s ezt követően „terelték alá" a folyót.

A településvezető elmondása szerint a legfontosabb, amit a lakók leginkább elvárnak, az a községi infrastruktúra fejlesztése. Ezt nem is hanyagolják el: az utak felújítása minden évben feladatuk.

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika