<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 


Büszkén mutatja a zugszeméttől megtisztított területet Huszár Imre polgármester, fotó: bertleff andrás

--------------

A TELEP ALATTI IVÓVÍZBÁZIST SZELLŐZTETŐ TECHNOLÓGIÁVAL SZERETNEK MEREGTELENITENI

Megszűnt a nagybajcsi zugszemétlerakó

Eltűnt a mintegy 30 köbméter lakossági szemét a Nagybajcs határában évtizedekig éktelenkedő illegális hulladéklerakó területérőL A 326 millió forintos támogatással elvégzett tájrehabilitációnak azonban a tegnapi műszaki átadással nincs vége, a Győr-Szőgye ivóvízbázist veszélyeztető teriilet alatti vízréteget még méregteleníteni kell.

NAGYBAJCS

TÓTH GYULA
2013.04.16.

Megtörtént a műszaki átadása a Nagybajcson végzett tájrehabilitációs munkálatoknak tegnap. Lapunkhoz is számos panasz érkezett korábban, hogy a A legnagyobb feladat és kihívás a szemét újratermelésének megakadályozása lesz.

Huszár Imre polgármester

település határában illegális hulladéklerakó éktelenkedik, s amellett, hogy förtelmes látványt nyújt, szennyezheti a Győr-Szőgye ivóvízbázist, mivel mintegy másfél hektáron afelett terül el a 30 köbméternyi szemét.

Az önkormányzat több mint tíz éve igyekezett mindent megtenni, hogy a területet rendezze. Mint azt Huszár Imre polgármester elmondta, a 112 települést érintő nagytérségi rekultivációs projektbe próbálták ezt is beilleszteni, azonban az ivóvízbázis védelme miatt azt nem lehetett. Azonban egy többlépcsős - 35 millió forintos tervezési és 326 milliós kivitelezési költségű - programra sikerrel pályáztak.           .

- Az illegális lerakó területének a teljes rehabilitációja most befejeződhet. A hulladék szétválogatása megtörtént, a veszélyes tartalmú részt elszállították megfelelő lerakókba, az építési törmelékeket, az úgynevezett inert hulladékot bedarálták, átrostálták és helyben egy hegybe halmozták s a technológiai előírásoknak megfelelően lefedték. A következő lépésben a telep alatti vizet szellőztető technológiával méregtelenítik. A folyamatot állandó ellenőrzés mellett ez év októberig végzi el a kivitelező, s ha az beválik és a szakhatóságok megadják az engedélyt, a területet humusszal fedik be és füvesítik - mondta el Huszár Imre.

A polgármester megjegyezte: az önkormányzat és a lakosság legnagyobb feladata lesz a szemet újratermelésének megakadályozása. Ez nagyobb kihívásnak ígérkezik, mint a szemét eltüntetése.

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika