<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Megállítja, úgy festi le a pillanatot

Varga György több mint negyven éve foglalkozik festészettel A kétkezes művész - aki jobb kézzel rajzol, bal kézzel fest - a Szigetköz festőjének vallja magát
2013.03.02.
HORVÁTH ZSÓFIA

 

Varga György négy évig a Mosonmagyaróvári Alkotók Közösségének művészeti vezetője volt, majd 2003-ban alapítója az Art Flexum Művészeti Társaságnak. Művészetének forrása és ihletői a Szigetköz természeti jelenségei. Diófapác rajzai részletesebbek, aprólékosabbak, akvarelljei pedig színesebbek, az állandóan változó természetet idézik.

    „A Szigetközben nőttem fel. Itt az ember csodás dolgokat lát: víz, halak, madarak, fák... az embernek van miből merítenie. Évekig kísérleteztem akvarellel, mire rájöttem, hogyan akarom megfesteni a Szigetközt" - meséli a művész.

    Számára olyan nincs, hogy „muszáj" vagy „kötelező": - Ha nincs kedvem kimenni festeni hónapokig, akkor nem is teszem. Nem úgy van, hogy elhatározom, festek egy képet. Ehhez hangulat kell. Nem egyhuzamban készítem a képeket, hanem hetekig dolgozok rajtuk. Szeretem a kihívásokat, az új dolgokat, ez élteti az embert -teszi hozzá.

    Elmondta, leginkább a tájképéket szereti, a részletekben eli ki magát igazán. Nem fejből fest, úgy nem tud: kimegy a természetbe, megállítja a pillanatot, s lefesti azt. Több képen dolgozik egyszerre, néha elővesz egy régebbit, javítgatja. „Mindig a hangulatomtól függően használom a színeket is. Attól, hogy valami zöld, még nem kell a képen is zöldnek lennie" - véli.

    Ha nem fest, akkor olvas, teniszezik vagy gitározik. „Mindig is vonzódtam ezen dolgok iránt. Több mint ötven éve kezdtem klasszikus gitáron tanulni. A zene nálam mindig jelen volt a festés mellett" - mondta az alkotó.

    A festészet előtt szobrászattal, iparművészettel foglalkozott. A kulturális központ parkjában található „Kibomlás" című alkotás is a művész munkája.

    Varga György számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt az elmúlt évek során. Következő önálló kiállítása májusban lesz Győrben, a Múzeumházban.

    „Lebó Ferenc szobrászművész hívott meg, hogy szívesen látna. Átfogó kiállítást szeretnék rajzokból, akvareilekből és mai alkotásaimból. A tárlatokra úgy válogatom össze a képeket, hogy többfélét tudjak mutatni. Nem szeretek egyoldalú lenni. Ott mutatom be a készülő katalógusom is" - tudtuk meg a művésztől, akinek állandó kiállítása dunaszigeti műterem-galériájában tekinthető meg.

 


Varga György műtermében: "Évekig kísérleteztem akvarellel, mire rájöttem, hogyan akarom megfesteni a Szigetközt."

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika