<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Már árasztják a Szigetközt

Péntektől elindult a szigetközi hullámtér elárasztása: az eddigi 130 helyett másodpercenként 200-210 köbméter kerül a mederbe, melyek feltöltődnek, s az alacsonyabb laposokat is ellepi a víz. A cél Szigetköz természeti értékeinek megőrzése: május 5-ig nem ajánlott a vízi túrázás.
Cséfalvay Attila - 2013.04.26. 

 

A Szigetközi Vízpótló Rendszer Üzemelési Bizottsága április 25-én megtartotta idei ülését, melyen az előző év üzemeltetésének értékelése mellett megvitatta az aktuális kérdéseket is. A bizottság döntött arról, hogy a szabályzatnak megfelelően idén is végrehajtja a szigetközi hullámtér ökológiai célú részleges elárasztását. A napokban teljesültek végrehajtásának hidrometeorológiai feltételei, ezért az elárasztásra péntektől kerül sor.

Az elárasztás várhatóan május 5-ig fog tartani, melynek során a hullámtérbe a jelenlegi másodpercenként közel 130 köbméteres vízbetáplálás helyett 200-210 köbmétert vezetnek. Az ilyen mértékű vízhozam lehetővé teszi a mellékágrendszerben lévő medrek feltöltését, valamint az alacsonyabban fekvő laposok időszakos elárasztását. A mesterséges árasztás segíti a hullámtéri ökoszisztéma tavaszi megújulását, a Szigetköz természeti értékeinek hosszú távú megőrzését.

Az igazgatóság közleményében felhívja a vízi túrázók figyelmét, hogy a hullámtéri vízpótló rendszer elárasztása a vízszintet és az áramlás sebességét is növeli, ezért nem javasolják a folyó sportcélú használatát az árasztás ideje alatt.

A szigetközi polgármesterek egy része évek óta tiltakozik az elárasztás ellen, mondván az kedvez a szúnyogok szaporodásának, ez elriaszthatja a turistákat, s a vérszívók elleni védekezés sokba kerül az önkormányzatoknak.

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika