<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Magyar-szlovák projekt a Szigetköz és a Csallóköz megismerésére

2013. január 25.

A Szigetköz és a szlovákiai Csallóköz természeti értékeinek környezetkímélő megismerését szolgálja az a projekt, amelyre több mint 580 ezer eurót nyert egy négy tagú magyar-szlovák konzorcium uniós forrásból a határon átnyúló együttműködési program keretében - közölte Vissi András projektmenedzser az MTI-vel.

 


Tájékoztatása szerint a konzorcium partnerei, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a Szlovák Állami Természetvédelem, továbbá a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség, illetve a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület a projekt keretében olyan megoldásokra törekednek, amelyek nem károsítják a védett területek élővilágát a magyar-szlovák Duna-szakasz mentén, ugyanakkor közelebb viszik az érdeklődőket a természeti értékekhez.

A programban a látogatókat kiszolgáló eszközparkot fejlesztik, egyebek között két szolárhajó vásárlását tervezik, amelyekkel lehetőség nyílik a Szigetköz és a Mosoni-Duna vizes élőhelyeinek, természeti értékeinek bemutatására elsősorban az iskolások számára. Strapabíró kerékpárokból, kenukból, illetve a biciklik és a kenuk szállítására alkalmas trélerekből két, úgynevezett öko-mobil flottát alakítanak ki, amelyeket a környezetvédelmi programok résztvevői használhatnak majd.

A Szlovák Állami Természetvédelem és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kutatói pedig kétnyelvű közös jegyzéket állítanak össze, amely a Szigetköz és a Csallóköz védett növény- és állatfajait tartalmazza majd.

A program további részleteit a február 7-i projektnyitó rendezvényen ismertetik Mosonmagyaróváron - mondta Vissi András.

MTI

Forrás: parameter.sk

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika