<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

KIÖNTÖTT LELKEK ÉS HOMOKZSÁKOK
Kisalföld - 2013. 06. 20.


Tanulságok ár után: Vízügyes irányítást, állami bányát és szakszerű kivizsgálást kérnek az alsó-szigetköziek, fotó: b. a.

„Nem (mellé)beszélni kell, hanem szakszerűen kivizsgálni és nem elkenni a gátrombolás esetét" - javasolta egy olvasónk, aki „az 1954-es árvíztől kezdve folyamatosan érintettje volt" az árvízveszélyes helyzeteknek.

„Június elsején kimentem megnézni a töltést és a vizet. A látvány megdöbbentő volt: a töltés visszabontva, áthelyezve az ártér felé 10 méterrel" - kaptuk a másik levelet Győrújfaluról. „Senki nem volt a területen még másnap sem. Aztán 3-án beindult a munka, reggeltől sokszor éjfélig hordták a földet, homokot, kavicsot. Június 6-án kezdtem igazán aggódni, amikor a töltés tetején sétálva érzékeltem, mintha gumimatracon mennék. Nem vagyok szakember, de az ártér felőli oldalon végzett vízszintes, két méter széles fóliázás sem volt megfelelő. Megérjük, hogy ebben az országban valaki elismeri, hibázott?"

„2002-ben még mi is Győrújfalun éltünk: tudjuk, valóban pillanatokon múlt, néhány centiméteren, hogy nem öntött el bennünket az ár" - összegzett egy másik olvasónk. „Azóta eltelt 11 év, voltak száraz évszakok, akkor kellett volna hozzányúlni a gáthoz, megerősíteni vagy átépíteni. Lányom keresztapja végig részt vett a védekezésben, így első kézből tudom, hogy milyen állapotok voltak. Éppen ezért nem óhajtom leírni azt, amit a gátbontási munkát engedélyezőről és a kivitelezőről szívem szerint mondanék" - bukott ki egy helyi lakosból véleménye.

Az érintett polgármesterek szerint is van még teendő. Horváth Gábor győrzámolyi polgármester szerint a mostani árvíz nagy tanulsága, hogy érdemes jobban figyelembe venni a helyiek véleményét. „Sokáig azért kiabáltunk, hogy kezdjük már el itt is a védekezést" - mondta. Babos Attila dunaszegi polgármester kiemelte: az árvízi védekezést vízügyes szakemberek irányítsák, ne katasztrófavédők. „A legkritikusabb pontokra tapasztalt vízügyesek kerüljenek, a közelben legyen egy állami tulajdonú bánya, s lehetőleg ne szirénázó autókkal riogassák a helyben élőket. Azt öröm volt látni, hogy az emberek első szóra jöttek segíteni az ország minden részéből."

„Győrújfalu és Alsó-Szigetköz lakói nevében szeretném megköszönni az árvízi védekezésben való segítségüket mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ne következzen be a katasztrófa" - ösz-szegzett Nagy Imre Attila győrújfalui településvezető. Június 29-én, szombaton délután négy órától a győrújfalui sportpályán „egy éjszakába nyúló árvízűző bulit" tartanak. „Önkormányzatunk mindenkit meghív, aki egy kicsit is segítette küzdelmünket." Gulyáslevessel és sörrel várják őket.

 

 

Forrás: KISALFÖLD napilap

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika