<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Júliustól indulhat a már megépült komp

Júliustól várhatóan komppal is közlekedhetünk Bős és Dunaremete között. A 3,2 millió eurós magyar–szlovák közös beruházás során a szükséges utak már megépültek és a dunai hajó is várja első útját.
 
Mészely Réka - 2013.04.12.

 

Júliusban indulhat a kompjárat Bős és Dunaremete között – hangsúlyozta érdeklődésünkre Tóth József Péter lipóti polgármester, akit a 3,2 millió eurós szlovák–magyar fejlesztésről kérdeztünk (ebből mintegy félmilliárdot kell a magyar félnek állnia). Mint ismeretes, a hazai oldalon a beruházásban részt vevő Lipót és Dunaremete állami támogatást kapott a fejlesztéshez, így elgördültek az akadályok az építkezés elől. A közel 450 millió forint biztosítása a két kistelepülés számára erőn felüli vállalás lett volna.

 
Baján már megépült a Bős–Dunaremete között közlekedő hajó.

 

Marovics Géza dunaremetei és a lipóti polgármester is meg-
erősítette, hogy falvaikban kialakították már a komphoz vezető utakat. Dunaremetén a hosszúra nyúló tél után a szakemberekre a kikötőrámpa és a hajóállomás megépítése vár. Marovics Géza tájékoztatása szerint egy száz négyzetméteres, akadálymentesített épületet emelnek (napkollektorokkal, szélturbinával). A szlovák oldalon elkészült a kerékpárút, a fogadóépület és már csak a szükséges rámpa építése várat magára.

– A kompként szolgáló dunai sétahajót is elkészítette a pályázaton nyertes kivitelező cég. Azt tervezzük, hogy május végén hoznánk haza. Lipótról egy nagybusz indulna, és együtt jönnénk vissza a hajóval, melyet faluünneppel köszöntenénk – tudtuk meg a lipóti faluvezetőtől. Azt is elmondta, júliusban egy négyes projektzáró keretében avatnák fel hivatalosan a Bőst Dunaremetével összekötő kompjáratot.

Kerékpáros turistákra számítanak elsősorban a komp fedélzetén, illetve a termálfürdő vendégeire. Fakultatív programok is megvalósulhatnak a vízi járművön: a dunai hajókázástól akár rendezvények megszervezéséig.

Szeminárium az üzemeltetésről
A napokban Lipóton szemináriumot szerveztek a komp üzemeltetése kapcsán. Likár Zoltán, a kompot építő Hajóker Kft. ügyvezetője mutatta be a hajó fizikai és közlekedési jellemzőit. Dr. Csaba Attila a tárcaközi komphajózási bizottságtól és Magyar Levente a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a komphajózást műszaki, személyi és pénzügyi oldalról szabályozó törvényeket ismertették előadásukban. Az is szóba került, hogy a működtetés egyik szigorú alapfeltétele a képzettséggel rendelkező személyzet megléte, ezért megfelelő végzettségű és gyakorlattal rendelkező szakembereket keresnek.

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika