<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Jobban kinyittatnánk a dunai csapokat

ASZTALHOZ ÜLNEK: A KÖVETKEZŐ HETEKBEN FOLYTATÓDNAK A BŐS- NAGYMAROSI TÁRGYALÁSOK, AHOL SZIGETKÖZ SORSA KIEMELT KÉRDÉS

 A magyar és szlovák tárgyalódelegáció vezetői a következő hetekben folytatják a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos egyeztetéseket Mindenki számára egyre kellemetlenebb az ügy, bízom benne, hogy végre előrelépés születik" - mondta Székely László nemrégiben kinevezett miniszteri biztos.

SZIGETKÖZ
2013.02.18.
CSÉFALVAY ATTILA

 

         A hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es döntése értelmében mind a vízlépcsőszerződés felmondása, mind pedig a folyó elterelése jogtalan volt, ezért a feleknek kártérítést kell fizetniük egymásnak: azóta zajlanak az egyeztetések a két ország között ennek végrehajtásáról.

        A miniszteri biztos a Kisalföldnek elmondta: három időpontot jelöltek meg a szlovák félnek elküldött levélben, eszerint február végén vagy március elején sor kerülhet az első találkozóra, mégpedig Budapesten. Szlovák oldalon is új vezetője van az ottani delegációnak. „Személyesen még nem találkoztam vele" - mondta Székely. Hozzátette: abban kell megegyezni, hogy a meglévő létesítményekkel miként lehet megvalósítani az 1977-es szerződésben megfogalmazott célokat. A magyar érdek egyértelműen a jelenleginél kedvezőbb vízmegosztás elérése elsősorban természetvédelmi megfontolásokból, különösen a Szigetköz védelme miatt. Jelenleg a folyó vízhozamának csupán 17 százalékát kapja meg átlagosan a Szigetköz, holott a fele illetné meg - jegyezte meg a biztos. A magyar ajánlat már 2000-ben az volt, hogy az ország hajlandó lenne lemondani a bősi vízi erőműben megtermelt elektromos áramról és az erőműrendszerben meglévő tulajdoni hányadáról, ha Szlovákia több vizet engedne az Öreg-Duna medrébe és tudomásul venné, hogy nem épül meg a nagymarosi duzzasztó.

        A Kisalföld azt kérdezte: megfelelő alkuajánlat-e ez, hisz igaz, hogy elvileg megilletne bennünket a bősi energia fele, de ezt a gyakorlatban húsz éve nem kapjuk meg. „Attól, hogy nem kaptuk meg a bennünket illető hányadot, az általuk fizetendő kártérítés mértéke folyamatosan nő" - válaszolta. Székely László „határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos" megbízatása fél évre, 2013. január 20-tól július 19-ig szól. „Ez az időtartam nemcsak rám, hanem minden miniszteri biztos kinevezésére érvényes. Mi lesz, ha a fél év alatt nem történik előrelépés? Őszintén szólva fogalmam sincs. Bízom benne, hogy történik valami, hisz a hágai döntés óta több mint 15 év telt el, s a két ország kompetenciájára és a Nemzetközi Bíróság számára is egyre kellemetlenebb ez a huzavona" - mondta.

        Székely László lapunkban korábban azt nyilatkozta: Szigetköz kiemelt kérdés a tárgyalások során, s minden érintettel, megoldási javaslattal rendelkező féllel egyeztet. „Természetesen szívesen asztalhoz ülök a szigetköziekkel" - mondta most is kérdésünkre. Hozzátette: a szlovákokkal való következő tárgyalás informális, még csak kapcsolatfelvétel lesz.

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika