<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Indul a Duna-projekt


OXYGEN HÍRÜGYNÖKSÉG
2013-02-07 - szerkesztő: Kovács Gergely,

Magyar-szlovák projekt indul a Duna menti természeti értékek megismertetésére. A program Szigetköz és a szlovákiai Csallóköz természeti értékeinek kutatását, a diákok környezeti nevelését és az ökoturizmust szolgálja.


A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője, Reischl Gábor elmondta, a közel 592 ezer eurós összköltségvetésű projekt keretében a látogatókat kiszolgáló eszközparkot fejlesztik, és olyan megoldásokra törekszenek, amelyek lehetővé teszik a térség környezetkímélő megismerését a magyar-szlovák Duna-szakasz mentén.

Vásárolnak egyebek között két szolárhajót, amely egy autóbusznyi diákot elkalauzol a szigetközi ágrendszerbe - mondta Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese. Kitért arra, hogy a határon átnyúló együttműködési program keretében a szlovák partnerintézménnyel, a szlovák állami természetvédelemmel közösen monitorozzák a térség élőhelyeit, és bővítik az adatbázist a természeti értékekről.


A határ két oldalán élő diákok számára több tucat helyszíni bejárást és egyéb rendezvényt tartanak. A programok résztvevői használhatják majd a kerékpárokból, kenukból, illetve a biciklik és a kenuk szállítására alkalmas trélerekből álló két öko-mobil flottát. Ezek közül az egyiket a szigetközi Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület, a másikat a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség állítja össze.


Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal vezetője köszöntőjében kiemelte: a program elsősorban azt a korosztályt célozza meg, amelyiknek "fogalma nincs arról, hogy milyen volt a térség a Duna 1992-es elterelése előtt".


Fontosnak nevezte, hogy a magyar és a szlovák fiatalok megértsék: az együttgondolkodásnak és az együttmunkálkodásnak van értelme.


Forrás: O2hir.hu

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika