<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

A háttérben: Láng István és Molnár Béla mögött Hajóssy Adrienne, az MTA szigetközi munkacsoportjának tagja, aki elképzelhetetlennek tartotta, hogy Szlovákia eltereli a Dunát.

Illetékesre vár 71 ezer támogató

A több mint hetvenegyezer aláírással hitelesített szigetközi népi kezdeményezésünk vízgazdálkodási megoldásainak előkészítésére két pályázatot is beadott a vízügyi főigazgatóság. A parlamenti szakbizottság támogatását kérték: ha a vidékfejlesztési tárca kipöcköli, „akkor 2030-ig egy kapavágás sem történhet".

BUDAPEST

CSÉFALVAY ATTILA  -  2013. 05. 23.

Népi kezdeményezésünkkel összhangban az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) két pályázatot is beadott a 2014-2020-as uniós tervezési időszakra: egyik a Mosoni-Duna vízszint-rehabilitációját, a másik a felső-dunai mellékágrendszer vízpótlását készítené elő. Ez is szóba került a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának szerdai budapesti ülésén, ahol napirendi pontként szerepeltek a népi kezdeményezés elfogadása óta történtek. Folytatás a 3. oldalon.

NÉPI KEZDEMÉNYEZÉS: HA KIPÖCKÖLIK SZIGETKÖZT, 2030-IG KAPAVÁGÁS SEM TÖRTÉNHET

71 ezer támogató illetékesre vár

BUDAPEST

FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL.

Az immár Szili Katalin vezette bizottság a belügyi (BM) és a vidékfejlesztési tárcát (VM) is előzőleg állásfoglalásra kérte.

A bizottság ülésén Szili Katalin úgy fogalmazott: „Amikor a tárcáktól anyagot kértünk, azt éreztük, hogy mindenki továbbadná a felelősséget." Szerinte az ülésre képviselőt sem küldő VM-től a BM-re mutogatnak, s Székely László miniszteri biztos is azt nyilatkozta Szigetközről, hogy az nem a hatásköre. „Itt van viszont egy sikeres népi kezdeményezés, melyben több mint 70 ezer ember aláírását nem lehet figyelmen kívül hagyni." Az tény: a belügyi tárca aktív a kérdés megoldásában: Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arról beszélt, hogy a beadott pályázataikat még nem bírálták el. „Műszaki megoldásokkal a kérdés orvosolható, de a főigazgatóság politikai döntést nem hozhat" - mondta.

Akárcsak a parlamentben, a bizottságban is a legátfogóbb képet a szigetközi (és mosoni-dunai) helyzetről Nagy István mosonmagyaróvári képviselő vázolta. Elvetette a hágai bíróság újbóli megkeresését, kiemelte, hogy az elindult itteni két nagyberuházás a vízszintemelést nem oldja meg, a szakemberekre bízná a legjobb megoldások kidolgozását, s méltatta a népi kezdeményezés reményt adó sikerét. Láng István, az OVF műszaki igazgatóhelyettese a belügyi tárcát .képviselte. A két mostani pályázat - a Mosoni-Duna vízszint-rehabilitációja és a felső-dunai mellékágrendszer vízpótlása - fontossága mellett érvelt, mondván, 2010-ben egymilliárdos árvízi kár volt a Szigetközben, de az Öreg-Duna és a mellékágrendszer összekapcsolása s az idegenforgalom jövőképe szempontjából is lényeges lenne az illetékes hatóság pozitív elbírálása.

„Megdöbbentő, hogy 20 év után még mindig ott tartunk, hogy stratégiai tervezésre van szükség. A vidékfejlesztési tárca pedig papírtigriseket küldött maga helyett" - utalt Kepli Lajos (Jobbik) az ülésen részt vevő Hajóssy Adrienne korábbi nyilatkozataira. Azt is felháborítónak tartotta, hogy már a sokadik ülésen osztogatnak a győri Reflex által jegyzett szórólapokat. „A kormányon belüli ellentét gátolja a megoldást" - jelentette ki.

Említést érdemel Nagy Andor (KDNP) alelnök és Kepli szócsatája. Nagy szerint a Jobbik politikai ügyet „csinál" a kérdésből, mely nem használ a Szigetközben élőknek. Kepli viszont úgy látja: nem a Jobbik csinál politikát a kérdésből, hisz „a Dunából 20 éve víz helyett politika folyik". Nagy Andor azt mondta: „Kellemetlen, hogy csalódottságot látok a népi kezdeményezés elindítóin. Nem értették meg, hogy nekünk nincs több mozgásterünk: a parlament annyit tudott mondani, hogy a kezdeményezést támogatja."

Nagy István azt javasolta: a bizottság támogassa a pályázatokat, mert azok sorsáról a Vidékfejlesztési Minisztérium dönt. „Ha elbuktatják, akkor a stratégiai tervezés legkorábban csak 2020-2027 között valósítható meg, s 2030-ig egy kapavágás sem történhet, mert nincs egyeztetett javaslat."

A bizottság végül úgy döntött: a témáról három hét múlva újra napirendi pontként tárgyal, s arra Székely László dunai miniszteri biztost is várják.

Mit céloz meg a két pályázat? A vízügyi főigazgatóság által beadott két KEOP-pályázat pozitív elbírálás esetén a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban valósulhatna meg. A pályázat során elkészülhetne az a stratégiai tervezés, mely az elmúlt 20 év elképzeléseinek összegzése lenne, s a Mosoni-Duna vízszint-rehabilitációját, s a felső-dunai mellékágrendszer vízpótlását készítené elő. Ez összecseng a népi kezdeményezésünkben megfogalmazottakkal, azokra keres választ, megvalósítása megoldhatná a szigetközi Öreg-Duna és a győri Mosoni-Duna vízgazdálkodási kérdéseit.

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika