<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 


Székely László (balról a második) a Duna elterelésének 10. évfordulója alkalmából, 2002-ben rendezett Kisalföld-konferencián kiállt a Duna meanderezése, vagyis a csallóközi és a szigetközi ágrendszerek összenyitása mellett. FOTÓ: KISALFÖLD-ARCHÍVUM

--------------------------

SZÉKELY LÁSZLÓ - „SZIGETKÖZ NEM AZ ÉN KOMPETENCIÁM"

Időt kért a miniszteri biztos

Székely: Szigetköz nem az én hatásköröm

„Az a feladatom, hogy az 1977-es szerződés és a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete alapján több vizet szerezzek Szlovákiától: az, hogy Szigetközben mi történik, nem az én kompetenciám" - mondta Székely László, a dunai tárgyalások kormánymeghatalmazottja. Időt kért, s válaszol a szigetközi meghívásra.

BUDAPEST, SZIGETKÖZ

CSÉFALVAY ATTILA
2013.04.15.

Mindkét oldalon új delegációvezetővel egy informális tárgyaláson már túl vannak idén a magyar, és szlovák dunai kormánymeghatalmazottak. Pozsonyi részről Ladislav Lazar, magyar oldalról Székely László ült tárgyalóasztalhoz, ám érdemi kérdésekről csak április 30-án egyeztethetnek: a napirendi pontok kidolgozása már tart. Folytatás a 3. oldalon.

BUDAPEST, SZIGETKÖZ

FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL

Székely László magyar miniszteri biztostól azt kérdeztük: szóba kerül-e majd Szigetköz ügye a dunai tárgyalásokon?

„Nekem az a feladatom, hogy az 1977-es szerződés és a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete alapján több vizet szerezzek Szlovákiától: az, hogy Szigetközben mi történik, nem az én kompetenciám" - felelte. „Akkor kié?" - tudakoltuk. „A Vidékfejlesztési Minisztériumé" - közölte.

Reakciója azért lehet érdekes, mert néhány hete a szigetközi polgármesterek folyamodványának sorsát firtató kérdésünkre a tárca úgy válaszolt: „A Duna medrének rendezése a kezelő vízügyi igazgatóság feladata, a szlovák féllel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban az újonnan kinevezett kormánybiztos, Székely László illetékes. A szigetközi vízrendszer végleges rendezése továbbra is az átadott víz mennyiségétől és a szlovák féllel megkötendő végleges megállapodástól függ" - közölték (Kisalföld, 2013. március 18.).

Információink szerint néhány hete a szigetköziek Székely Lászlót szaván fogva („azt tervezem, rövid időn belül mindenkivel, akinek véleménye van - így a szigetköziekkel is -, felveszem a kapcsolatot") meghívták a térségbe. „Válaszolni fogok a meghívásra, ám előbb szeretném megvárni az április 30-i, szlovákokkal való egyeztetést. Egy kis időt kérek még" - mondta érdeklődésünkre.

Megbízás fél évre. Székely László „határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos" megbízatása fél évre, 2013. január 20-tól július 19-ig szól. Tevékenységét a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányítja.

 

SZÉKELY LÁSZLÓ - „SZIGETKÖZ NEM AZ ÉN KOMPETENCIÁM"

 

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika