<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ

Idén még nem volt eljárás hóvirágszedők ellen


Idén még nem kellett a rendőröknek hóvirágszedőkkel szemben intézkedniük Mosonmagyaróvár környékén. A rendőrök folyamatosan ellenőrzik a lelőhelyeket.
Méhes Ákos - 2012.03.19.Több éve már, hogy márciusban a kirándulók csak az erdőben gyönyörködhetnek a tavasz első hírnökében, hazavinni már nem lehet a hóvirágot.

A hároméves Maja is csak nézegetheti a tavasz első hírnökét a Halászi melletti erdőben.


Ez a növény hazánkban a gátlástalan gyűjtés miatt 2005 óta áll védelem alatt. Korábban ugyanis gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval estek neki a virágnak. Nemcsak letépték azt, hanem még a föld alatti hagymáját is kihúzták. A szakemberek szerint a módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirágállomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben volt. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakították le, így csak a silányabbak érlelhettek magot, ezzel a növény genetikai állománya romlott.

Az elmúlt hetekben fehérbe borult az erdő alja számos helyen a Szigetközben, Halászi vagy Máriakálnok környéke rendkívül gazdag ebben a növényben. Korábban ezek közkedvelt hóvirág- szedő helyek voltak. Minden évben akad azért néhány renitens, aki nem törődik vele, vagy nem tud a tiltásról és összegyűjt néhány csokorral. Azonban akár 10 ezer forintra is büntethető egy szál hóvirág leszedése vagy birtoklása. Nagyobb mennyiség begyűjtése vagy eladása pedig természetkárosítási bűncselekménynek számít.

Természetkárosításnak számított annak a négy szlovák nőnek az esete is, akiket éppen egy éve értek tetten a rendőrök hóvirágszedés közben Máriakálnok mellett.

Az idős asszonyok mintegy 700 csokorra valót gyűjtöttek össze, az összesen nyolc kilogramm növény eszmei értéke meghaladta a 150 millió forintot. A négy szlovák nőt a bíróság akkor természetkárosítás miatt fejenként 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Már az elmúlt években is csupán néhány alkalommal kellett a rendőrségnek eljárást indítania a hóvirágot gyűjtők ellen, idén azonban egyetlenegy ilyen ügyben sem jártak még el – mondja Csokán Csaba alezredes, kapitányságvezető. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság illetékességi területén számos olyan hely található, ahol nagy számban nyílik ez a védett növény. Éppen ezért a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy megelőzzék az ilyen jellegű természetkárosításokat.

A hónap eleje óta a járőrök rendszeresen ellenőrzik a hóviráglelőhelyeket és teszik ezt még az elkövetkezendő időszakban is. Amennyiben pedig jogsértést tapasztalnak, megteszik a szükséges intézkedéseket – tette hozzá a kapitányságvezető.
 

Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -