<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 Amikor helyzet volt a győrújfalui gáton, mindenki az összefogást hirdette - Borkai Zsolt is. FOTÓ: Mészáros Mátyás


---------------------------

Ha kell, Győr maga megépíti a gumigátat

Számos tanulsággal szolgált Győr polgármesterének is az árvíz, bár a város nem volt valódi veszélyben. Beszélni kell ugyanakkor a vízszabályozásról, egyrészt mert az ár után a Mosoni-Dunában az év döntő részében túl alacsony a víz, másrészt pedig azért, mert a beígért gönyűi torkolati mű lehet, kikerül a támogatott projektek közül. Győr akkor a maga ura lesz - mondja Borkai Zsolt.

GYŐR

SUDÁR ÁGNES - 2013.06.19.

- Figyelte Tarlós István nyilatkozatait?

- Bevallom, nem nagyon volt időm rá.

A budapesti főpolgármester tanári módon ragadta meg az alkalmat, ahogy mondani szokás, elküldte a zöldeket a vokálba, s bejelentette, hogy igenis lesz mobilgát, mert Budapestnek szüksége van erre. Győr hasonló fegyverrel nem kíván élni?

- Ilyen szempontból nem lehet összehasonlítani Budapestet és a peremkerületeit Győrrel, a Szigetközzel. Nálunk komoly rendszer van kiépítve, a töltések biztonságot jelentenek. Ezt a legutóbbi helyzet is bebizonyította. Le kell szűrni a tanulságokat. A bajban megmutatkozott: mindenki ott segített, ahol kellett. Győr is érdekelt abban, hogy mindenhol biztonságot nyújtó gátak védjék az otthonokat. Folytatás az 5. oldalon.

GYŐR

FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL.

-   Győrnek ugyanakkor kellene Gönyűnél torkolati mű, köznyelven gumigát - elsősorban a vízszint stabilizálása miatt...

Ez igaz. Városunk esetében ez a fő motiváció, nekünk nem az árvízzel kell nyomást gyakorolnunk, hanem a tényleges szakmai érvekkel. A Mosoni-Duna rehabilitációjához, ahhoz, hogy a folyó hajózható legyen Győrnél, nincs szükség árvízi kapura. Olyan torkolati műre viszont igen, amely mesterséges, azonban megfelelő vízmagasságot ad az év minden napján.

igen, tudom, furcsa, hogy árvíz után a torkolati műről és a víz-szintemelésről beszélünk, de a tény tény: az év 300 napján az alacsony vízállás jelent gondot Győrben.

Ugye nem baj, ha egyelőre még annak örülök, hogy folyóink -  anélkül, hogy nagyobb bajt okoztak volna - lassan visszatérnek a medrükbe? Természetesen ez az árvíz nem veszi el a kedvünket attól, hogy továbbra is hajtsuk a torkolati mű megépítését.

Azért ütöm a vasat, mert úgy értesültünk, hogy ez a bizonyos torkolati mű mégiscsak kikerülhet

a Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott uniós projektek közül. Vagyis 2014 és 2020 között még tervezni sem állhatnak neki, ami azt jelenti, hogy 2030-ig biztosan nem lesz belőle semmi. Erről hallott?

Nem, egyelőre hivatalos információm még nincsen.

- S ha igaz, akkor mi lesz? Győr - valamilyen partner segítségével - meg tudja maga csinálni?

Én holnapután azt mondanám, hogy bevállaljuk. Egymilliárd forint a költsége, de ez nem múlhat a pénzen. Ha az állam ezt valóban nem tudja vállalni, mi megtesszük, mert megéri. Ahhoz ugyanis, hogy a város tovább tudjon lépni a turizmusban, nélkülözhetetlen a vízszint rendezése. Óriási lehetőség rejlik a folyókban, nem fogunk még évtizedeket várni, ezt bátran mondhatom.

A partnerek között az Audival számolna Győr?

Az Audi felépített egy gyárat, rengeteg munkahelyet teremtett. Tudni kell, hol a határ; Tényleg nem a pénzen múlik a torkolati mű megépítése, sokkal inkább az engedélyeken. Nem az Audinál kell kopogtatni.

Az Audi új gyára egyébként biztonságban volt? Kértek például - amit el tudok képzelni - garanciát arra, hogy a 300 milliárdjuk, az új csarnokaik ne úszszanak el?

Biztonságban volt, hiszen a gyár magasabban fekszik, így a csarnokok nem voltak veszélyben. De nem az Audit kell óvni ilyen esetben, hanem egész Győrt, aminek természetesen szerves része az Audi is.

Hány olyan része van még Győrnek, ahol viszont aggódhattak, és szükség lenne töltésmagasításra?

- Azt gondolom, hogy a Szigetközben kell megoldani a problémákat, amelyek legrosszabb esetben Győrre is kihatással lehetnek. Ez a projekt már tart, ha jó minőségben végzik el a munkát, nem lehet gond sem ott, sem nálunk. Nem Győrt kell burokba zárni, s olyan gátrendszert építeni, amely csak a mi településünket védi, hanem a többi települést kell úgy megerősíteni, hogy Győrben se kelljen miattuk aggódnunk.

Széles Sándor kormánymegbízott azt mondta, álmában még mindig a gáton van, az elmúlt két héttel álmodik És ön?

-  Nem tudom a mai napig sem eldönteni, melyik volt számomra a nehezebb: a gáton állni és érezni a víz súlyát, vagy pedig felelősséggel mondani 130 ezer győrinek, hogy mire számítha|j Ilyenkor mindenki a polgármestertől várja, hogy őszintén mondja meg, van-e ok aggodalomra. Nem mondom, hogy nyugodt voltam, hiszen nem vagyok vízügyi szakember. Hadd mondjak én is egy személyes dolgot: az Ergényi lakótelepen élünk, otthon a feleségem is kérdezte a legkritikusabb napokban, amikor a győrújfalui kitelepítés megtörtént, hogy felpakoljuk-e a bútorokat. Azt mondtam, hogy nem, őt is nyugtattam, ahogy a médián keresztül a győrieket is. Egyrészt hittem a vízügyi szakembereknek, akikkel folyamatosan kapcsolatban voltam, másrészt komolyan gondoltam, hogy egy polgármester nem okozhat pánikot azzal, hogy „csomagol". Ha szükség lett volna rá, a győrieket és a feleségemet is pakolásra szólítottam volna fel, de szerencsére rászolgáltak a szakemberek a bizalmunkra. A pánikkeltésből egyébként sem volt hiány azokban a napokban.

-A pániknál maradva, bár teljesen más téma. Mit szól a Vá-mosszabadin tervezett menekülttáborhoz: keresik a győriek (révfaluiak, sárásiak, bácsaiak) emiatt?

- Nem tudok még erről a tervről, hivatalosan nem kerestek meg ezzel. Utána fogok nézni, mert nyilván Győrt is érintheti.

 

Forrás: KISALFÖLD napilap

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika