<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ

Folyóparti lehetőségek: 40 megyei települést és 350 ezer embert érint a két 12,5 milliárdos fejlesztés

Cséfalvay Attila - 2011.11.11.
Fotó: Bertleff András

Molnár Ágnes államtitkár pénteken - a győri Jedlik hídon állva - bejelentette: a mosoni-dunai és a szigetközi, összesen 12,5 milliárdos beruházást (mely 40 településen mintegy 350 ezer ember érint) is elfogadta a kormány.

 
A "vizes" fejlesztések mellett többezer munkahelyet, s a folyómenti vállalkozások lehetőségét jelentheti.

"A fejlesztések a jövőben csakis stratégia mentén valósulhatnak meg" - kezdte sajótájékoztatását Molnár Ágnes Fejlesztéspolitikai Koordinációért Felelős államtitkár metsző szélben a győri Mosoni-Duna feletti hídon.

Kiemelte: az elmúlt nyolc évben elmaradt intézkedést indítanak el azzal, amiről múlt héten döntött a kormány: a megyében két ötmilliárd forint feletti kiemelt fejlesztést valósulhat meg.

Ez érinti a Mosoni-Duna és a Lajta térségét valamint a Szigetköz vízgazdálkodási rendszerét.

"Az itt élő emberek életminősége javul: az első projekt legalább 22 települést és majdnem 200 ezer embert-, a szigetközi program esetében 18 települést 150 ezer lakost érint a fejlesztés.

A bősi vízátkormányzás eredményeként létrejött károkat orvosolnak ezen fejlesztési programok.

Ez csak a kezdet: a térségbe áramló, összesen közel 13 milliárdos forrás megteremti a lehetőséget, hogy alapjaiban rendezze az eddig elmaradt beruházásokat, s lehetőség nyílik továbbiak megvalósítására.

Az itteni vállalkozások végiggondolhatják, miként tudják a családi, a mikro-, a kis- és középvállalkozásaikat fejleszteni, s Start-munkaprogramban résztvevők is lehetőséget kapnak.

Bízom benne, hogy a beruházás után az itt élők életkörülményei javulnak" - mondta.

Széles Sándor a megyei kormányhivatal vezetője úgy folytatta: 2000-ben fogadták el a Mosoni-Duna rehabilitációs programot.

"Örülök, hogy 2014 végére az akkor elképzelt, az önkormányzatok és civil szervezetek által támogatott elképzelések megvalósulhatnak.

A kormány minden olyan támogatást és lehetőséget biztosít a térségben élők számára, amely megalapozza az ökológiai rehabilitációt, javítja az árvízlevezető-képességet, s lehetőséget ad az itt élő vállalkozóknak.

Többszáz, többezer munkahely jön létre, mely a térségnek továbblépést, profitot hoz. A kormányhivatal a kivitelezési munkák engedélyeztetésében vállal részt.

Úgy érzem, a megyében nincs is olyan ember, aki ennek a bejelentésnek ne tudna örülni, s ne érezné javát a közeljövőben" - közölte.

Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -