<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Fenékküszöböt építenek

Hatmilliárdos beruházás részeként elindultak a torkolati fenékküszöb-építéshez kapcsolódó munkák Ásványrárónál.
 
Cséfalvay Attila
2013.04.05.

 

Hajózsilippel vagy anélkül: évekig ez volt a vita tárgya az Árvai-ágvég lezárása kapcsán. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy az alsó-szigetközi vízpótlás érdekében szükséges a mellékágrendszer itteni elzárása az Öreg-Dunától. Ásványráró akkori polgármestere azonban hajózsilipet is épített volna a fenékküszöbre, hogy a kishajók be tudjanak jönni a település kikötőjébe. A minisztérium viszont – annak költségei miatt – enélkül képzelte el a megoldást. A tárca végül ultimátumot adott, s a teljes hatmilliárdos projekt bukhatott volna el, ha a falu nem enged.


A szigetközi vízpótlás eddig, Ásványráróig tart. Az Árvai-ágvég lezárásával az alsó-szigetközi mellékágak, csatornák is vízzel telhetnek meg.

A kedélyek végül lecsillapodtak, egyezség született a korábbi polgármester, Böősy Imre és a volt vízügyi igazgató, Janák Emil között. A vitában az erősebb oldal győzött, (a milliárdos költséggel járó) hajózsilip nélkül kaptak engedélyt a munkákra, s indult meg a kivitelezés az elmúlt hónapokban. Az árvíz és a havazás miatt még csak a tisztítási, partrendezési munkálatoknál tartanak. A fenékküszöb jótékony hatását már a Felső-Szigetközben élők is megtapasztalhatták, még ha Illés Zoltán államtitkár a parlamenti vitában is ezen műtárgyak káros hatásait ecsetelte.

„Nem kérdés, jó lett volna egy hajózsilip annak érdekében, hogy az Öreg-Duna felől a jachtok be tudjanak jönni a településre, felélesztve azáltal a kikötő forgalmát. Tudjuk azonban, hogy Alsó-Szigetköz számára rendkívül fontos ez a projekt, nem lett volna értelme veszélyeztetni, ráadásul a hajózsilip jókora többletköltséget jelentett volna a beruházó számára" – mondta Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere. Hozzátette: osztrák vízi turistáktól érkezett hozzájuk megkeresés, azt kérdezvén, mekkora vízmélységgel számoljanak, ha be akarnának jönni a helyi kikötőbe. A helyi YCA jachtkikötőben viszont alig volt már mozgás az elmúlt években.


Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika