<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ

Fekete gólyákkal és vörös kányákkal ismerkednek a lipóti zöldtáborban


Természetvédő tábor nyílt a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton vasárnap. A táborozók a Szigetköz faunájával és flórájával, a térség lakóinak mai életmódjával és a már-már elfelejtett szigetközi mesterségekkel ismerkednek.


A táborlakók Lipótról kerékpárral járják be a településeket, az ártéri erdőket. Szakemberektől lesik el a madárgyűrűzés mikéntjét, kenuból csodálhatják meg az Öreg Duna mellékágait, s a környéken fészkelő fekete gólyákat, a rétisasokat, a barna és a vörös kányát. A denkpáli hallépcső a Duna halfajainak vizsgálatára ad lehetőséget - mondta a programról a táborvezető.

Peimli Piroska szólt arról, hogy a nádasok élővilágának "feltérképezésére" távcsöves megfigyeléseket végeznek. A vízi egysejtűeket mikroszkóp segítségével veszik szemügyre. Az árvíz és a Duna elterelésének problémáiról pedig diaképek révén tájékozódnak a táborlakók. A természetvédő tábort az idén 10. alkalommal rendezik meg, ezúttal két turnusban.

Az elsőben általános iskolások vesznek részt. A második héten középiskolások és egyetemisták ismerkednek a térséggel, a természet megőrzését szolgáló mezőgazdasági-, és vízgazdálkodási tevékenységekkel, és ezek Dunára gyakorolt hatásaival.

Forrás: infogyor.hu

 - LAP TETEJÉRE -