<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ


Életet is menthetnek az információs táblák


A Duna vagy a Rába vízrendszerén hajózva, strandolva fontos figyelni a biztonságra, tájékozódni kell – figyelmeztetnek a vízi polgárőrök, akik ezért tavasszal információs táblákat helyeznek ki a partok mentén.
 
Szücs Anita - 2012.05.15. 08:00
A Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület (FeDu) tagjai új akcióba kezdtek: információs táblákat helyeznek ki tavasszal a FeDu működési területén Komáromtól egészen a szlovák határig. A táblákkal jellemzően a kikötőkben, strandokon találkozhatunk.

Ezek segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak úgy, hogy rendelkezésükre bocsátják azokat a telefonszámokat, s az egyesület honlapjának elérhetőségét, ahol fontos információk találhatók a vízi élettel kapcsolatban.

Illetve, ahogy a táblák tervezője és készítője, Gáncs Gábor fogalmazott, a feltüntetett információk akár a folyókon vagy a partokon tartózkodók életét is megmenthetik.


Idei Péter és Fazekas Péter vízi polgárőrök az információs táblát mutatják. Fotó: Sz. A.


– Többször volt már szükség a FeDu segítségére, ugyanis a szigetközi vízrendszeren vagy a Rábán hajózókat általában nem érik el a mentők. Ilyenkor a vízi polgárőrök eveznek be a bajbajutot-
tért, és szállítják a szakemberekhez a sérültet – rekonstruált példaként egy esetet Gáncs Gábor.

– Amikor hajóba szállunk, fontos, hogy információt szerezzünk a kikötési lehetőségekről vagy az időjárásról, vízállásról. A FeDu fő célja, hogy ezeket az információigényeket kiszolgálja és szükség esetén a bajbajutottak segítségére siessen – tette hozzá.

Mint megtudtuk, a táblán az egyik telefonszám az ügyeletes vízi polgárőr mobiltelefonját csörgeti meg.

A rendszert úgy építették ki, hogy az egyetlen hívással öt különböző készüléket tárcsáz egymás után.

Ha ezek közül egyik polgárőr sem elérhető, a hálózat hatodikként a rendőrséget hívja – mondta el a részleteket Gáncs Gábor, aki feleségével már áprilisban megkezdte a táblák kihelyezését.

Így ezekkel találkozhatunk már Gönyűn, Kunszigeten, Halászin, Győr-Aranyparton, Mosonmagyaróváron.Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -