<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Egyelőre Csipkerózsika lakja a nováki kastélyt

A novákpusztai kastély természeti környezete miatt ma is vonzó turistalátványosság lehetne, ám az épület évek óta elkeserítő képet mutat.
 
Horváth Zsófia - 2013.03.13.

 

„A közalapítvány, amely évek óta működtette a kastélyt, szolgáltatási szerződést kötött egy kimlei alapítvánnyal. A továbbiakban ők üzemeltették ifjúsági táborként az intézményt. Miután az alapítvány vagyonát, így a nováki kastélyt is értékesítették, megszűntek a kastélyban a programok" – közölte Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere, akinél a kastély jelenlegi tulajdonosa felől is érdeklődtünk.

     „Az alapítvány megszüntetése után a kastély egy magyar tulajdonú cég kezébe került, ám ez nem tartott sokáig, mivel a vállalkozást felszámolták. Ezért az egykori KISZ-tábort újra értékesítették. Így került egy osztrák állampolgárságú magánszemély tulajdonába. Ő jelezte az önkormányzatnak, hogy lovas turizmus kialakítását tervezi az ingatlanon. Sőt, kezdeményezte a rendezési terv módosítását is.

 


Zárt ajtó és lakat fogadja a novákpusztai turistákat – még.

 

Eleinte némi területrendezési munkát végzett is az új gazda. Például elkezdték építeni a kerítést, de az aztán már nem készült el. Nagyon elhanyagolt a terület, de felszólítani nem kellett őket, mivel elemi szinten rendet tartanak az ingatlanon. Tudomásom szerint most Máriakálnokon élnek, s ott kezdtek valamilyen fejlesztésbe" – tájékoztatott Balsay Zsuzsanna.

     Egy közvetítő révén tudtunk kapcsolatba lépni a tulajdonosokkal. Mindössze annyit kívántak tudatni a Kisalfölddel, hogy nem szeretnék eladni a kastélyt, terveik vannak vele. A közeljövőben elvégzik az épület állapotának felmérését, illetve beruházási koncepció is készül. A pontos tervekről őszre ígértek részletes tájékoztatást.

     Történelem. A novákpusztai kastély az 1920-as években nyerte el mai alakját az Andrássy grófok vadászkastélyaként. A második világháborúig folyamatosan bővítették, aztán lassú pusztulásnak indult, mivel tulajdonosa menekülni kényszerült. A Mosoni-Duna partján álló épület a hatvanas évektől KISZ-táborként működött, majd a rendszerváltás után egy közalapítvány tulajdonába került.

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika