<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Árvízvédelmi fejlesztések Győr-Moson-Sopron megyében

greenfo
2013. február 28.

A több mint 28 milliárd uniós támogatásból megvalósuló Duna projekt keretében – többek között - 12 km hosszú töltésszakasz és 6 műtárgy épül Győr-Moson-Sopron megyében. A térségben megvalósuló árvízvédelmi beruházások a teljes Duna projekt beruházási költségének felét teszik ki. A Duna-völgyében élők biztonságát szolgáló fejlesztésekről a „Szigetköz – Felső-Duna mente” Térségi Fejlesztési Tanács felkérésére ma az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselője adott tájékoztatást Győrben.

 

A Duna projekt Magyarország egyik legjelentősebb, a beavatkozások helyszíneit tekintve hat megyét és öt Vízügyi Igazgatóság területét érintő, több mint 28 milliárd forintos Európai Uniós támogatásból megvalósuló árvízvédelmi nagyprojektje. Az összesen 11 kiviteli projektelemből álló, a teljes magyarországi Duna szakaszt érintő beruházásból négy az Észak-Dunántúli Régióban, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDU-VIZIG) területén valósul meg. Az ÉDU-VIZIG magába foglalja Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, illetve Vas- és Veszprém megye északi részeit. A négy projektelem (ÉDU-1; ÉDU-2; ÉDU-3; ÉDU-4) több mint 12 milliárd forintból valósul meg, ami a teljes Duna projekt beruházási költségének közel felét jelenti. A térségben 12 km új töltésszakaszt is építenek, ellentétben a többi régióval, ahol töltésrekonstrukciós munkálatok kivitelezésével, valamint a már meglévő műtárgyak felújításával bízta meg a vállalkozókat a projektet koordináló Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Duna projekt kivitelezése során átlagosan 150 fő munkanélküli, vagy tartósan munkanélküli személyt foglalkoztatnak.

Nem véletlen, hogy a Duna projektre a „Szigetköz – Felső-Duna mente” Térségi Fejlesztési Tanács is kiemelt figyelmet fordít. A 2007 óta működő Tanács legfontosabb feladata a szigetközi térség, és a terület mintegy 260 ezer lakosának életére kiható kiemelt területfejlesztési feladatok ellátása. „A Tanács célkitűzései összhangban állnak a Duna projekt céljaival. A szervezet megalakulása óta a humán- és gazdasági erőforrások, valamint a természeti értékek védelméért, a környezet állapotának megőrzéséért, fejlesztéséért dolgozik. Bízunk benne, hogy ez a térség szempontjából rendkívüli jelentőséggel bíró beruházás az elkövetkezendő egy évben, a kitűzött határidőn belül megvalósul” – mondta Babos Attila, a Tanács elnöke.


Felső-Duna mente

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselőjének előadásából kiderült: a Győr-Moson-Sopron megyében megvalósuló kivitelezési munkálatok közvetlenül 10 település – Mecsér, Dunaszentpál, Győrzámoly, Győrújfalu, Győrladamér, Dunaszeg, Öttevény, Kunsziget, Abda, Győr – árvízi biztonságát növelik, többek között a töltések fejlesztése, magasítása, a töltések állékonyságának növelése, illetve új védművek kialakítása és a zsilipek rekonstrukciója által. Pintér Beatrix előadásában beszélt a Dunaszentpál és Mecsér térségében mintegy 12 km hosszúságban megvalósuló új árvízvédelmi töltésről is.

Az emberi élet védelmén túl, a Mecsér térségében épülő zsilip, az újjáépülő Sarolta zsilip és Rendeki zsilip a mezőgazdasági területeket is védi az áradásoktól. A Győri Iparcsatorna torkolatában épülő műtárgy az árvízkapu és híd funkciót is betölti, és kizárhatóvá teszi az árvizeket az Iparcsatornából, megvédve a környező ipari létesítményeket. „Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén megvalósuló 4 projektelem előkészítési munkálatai minden projektelemnél lezajlottak, van ahol már megkezdődött a kivitelezés– tette hozzá Pintér Beatrix.

Forrás: greenfo.hu

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika