<<--Vissza  Cikkek-2013 /  <<--Címoldal Szigetköz  

ÁRVÍZŰZŐ ÜNNEP GYŐRÚJFALUN
2013.07.01.

Este 9 óra után a rendezvény csúcspontjaként az ünneplő tömeg fáklyákkal vonult ki a gátnak ahhoz a sokat emlegetett szakaszához, ahol az emberfeletti munka folyt három-négy héttel ezelőtt. FOTÓ: MÉSZÁROS MÁTYÁS

 

ÁRVÍZŰZŐ ÜNNEP GYŐRÚJFALUN

GYŐRÚJFALU
SUDÁR ÁGNES

Amikor már biztosan tudni lehetett, hogy Győrújfalu megúszta az évszázad árvizét, a polgármester bejelentette, hogy „világraszóló" bulival ünneplik meg a megmenekülésüket. Az ígéretét betartotta, a vigadalom szombaton volt.

„Nem tudtuk, kivel beszélgetünk, hisz felnézni nem volt időnk. A zsákok jöttek, arra figyeltünk, de a kezek »beszéltek« hozzánk. A legjobb ez volt, hogy tudtunk beszélgetni, így derült ki például, hogy Győr-Szabadhegyről is eljöttek zsákot rakni. Olyanok, akik tényleg nem voltak veszélyben. Kérdeztem is egyiküket, te miért vagy itt? Azt mondta: azért, mert a lelkiismeretem nem hagyta, hogy otthon üljek."

Történetek, anekdoták sorjáztak szombaton délután, aztán este is. Most már felszabadultan beszéltek a győrújfalui-ak azokról a napokról, amelyek a magyar híradások vezető hírévé tették őket. Ki ne emlékezne: az évszázad árvize során talán ők voltak a leginkább veszélyben, hiszen a frissen - és sokuk szerint egy hibás töltésbontás következtében fejvesztve - épített gát alig bírta az óriási víztömeget.

Komáromy Balázs, aki a gyorujfalui idősotthonban él, azt mondta: két nappal azután, hogy visszaköltözhettek, akkor jött ki rajta a feszültség. Míg nagy volt a baj, addig tartani tudta magát. Folytatás a 4. oldalon.

A MEGMENEKÜLT FALU MEGKÖSZÖNTE A SEGÍTSÉGET AZOKNAK, AKIK JÖTTEK, SEGÍTETTEK ÉS GYŐZTEK

GYŐRÚJFALU
FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL.

„En idős vagyok, az örvennegyes árvízről is vannak emlékeim, de most éreztem meg igazán, milyen tehetetlennek lenni a vízzel szemben" - mondta Komáromy Balázs.

A férfi lakótársaival együtt vállalta, hogy az „árvízűző" falusi ünnepségen annyit palacsintát süt - természetesen ingyen -, amennyit bír. Háromszáz volt a terv, délután öt óra után már nyilvánvaló volt, hogy ennél több lesz a penzum: ugyanis már akkor kétszáznál tartottak. Vele együtt sütött a Kovács házaspár: ők azzal kerültek be a híradásokba, hogy az elsők között érkeztek a kiköltöztetés után a győrújba-sportcsarnokba. Anikó ma is emlegeti azt a pillanatot, amikor ismeretlenek Sitkéról hámozott, mosott epret küldtek nekik. „Jelképe volt ez mindannak, amit kaptunk" - mondta még mindig meghatottan.

Ács Gyuláné pedig arra emlékezett, amikor önkéntes munkája során odajött valaki hozzá - a gátról visszatérve -, hogy nagyon szomjas, vizet kér. Az önkéntesek, hisz a humor a legkeményebb pillanatokban sem hagyta el őket, azt válaszolták:

A polgármester egy montázst állított össze a védekezés pillanataiból, amit több százan írtak alá. Ezt később bekeretezik, emlékéül a felejthetetlen napoknak, fotó: mészáros mátyás hát nem elég, amit a töltésen láttál...?

Ezek azok a történetek, amelyeket valóban az unokáink is tudni fognak, a ma fiatal anyukák el fogják mondani, milyen volt előbb a padlásra mindent felvinni, majd a gáton öt-hat-hét napon át a faluért, a házért, a többiekért küzdeni. S milyen volt tudni, hogy valóban egy ország fogott össze értük. Elképesztő, felfoghatatlan számokkal szembesült Győrújfalu is - ezt Nagy Imre Attila polgármester mondta el a szombati ünnepség szünetében. Csak a katasztrófavédelem adatai szerint a bevetés során 25 ezer köbméter agyagos talajt mozgattak meg, 46 ezer köbméter murvát használtak fel és ezer köbméter homokot. Egymillió-ötvenezer homokzsákot vittek a győrújfalui gátra - összehasonlításképpen: Mecséren, ahol szintén nagy volt a baj, 100 ezerrel védték meg a falut. Mindez kellett, hogy „szárazon" ússzák meg az évszázad árvizét, idézzük Nagy Imre Attilát, s még valami: az Összefogásra és az isteni gondviselésre, amit utólag is köszön a szigetközi falu.

A rendezvényen részt vett a vízügy regionalis igazgatója, a kormányhivatal képviselője és Kara Ákos honatya is, aki azt mondta: amikor őt kérdezték vagy ő kérdezett a parlamentben Győrújfaluról, azt mondta, hogy az árvíz bebizonyította, az embereknek itt nagy szíve van. S ez is kellett a csodához, vagyis ahhoz, hogy a falu megmenekült.

De szólni kell arról is - s ezt már mi tesszük hozzá -, hogy az emberek még mindig bizonytalanok a friss gát miatt, a legjobb példa a néhány napja levonult kisebb árvíz is. A polgármester beszédében nem felejtette el megemlíteni, hogy az ígéretek szerint két-három héten belül beszámolnak neki, hogy hol kell esetleg még megerősíteni a töltést, mit mutat az árvíz utáni felmérés. Mert még egyszer ilyen nem fordulhat elő. Vagy ha mégis, ilyen vízhozamra, mint ami most volt, a statisztika szerint legközelebb 137 év múlva van esély.

CsendesebíW ugyan, de Dunaszentpálon is íti^köszön-ték és megünnepelték a fcejytr ek, hogy az árvizei iii^ös2t&
falu. Hasonló „árVízűzox öBíiip-séget tartottak, szintén mö$í hétvégén.

 

 

 

Forrás: KISALFÖLD napilap

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika