<<--Vissza  Cikkek-2013 /  Bácsacikkek /  CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

A lakók nem tudják, hová tűntek a folyóparti fák Révfaluból

Tegnap is dolgoztak a Mosoni-Duna partján, fotó: bertleff andrás

A lakók szerint indokolatlanul sok fát vágtak ki Győrben a Mosoni-Duna partján, ahol a folyó rehabilitációját készítik elő. A Víztükör utca környékén húzódó 120 méteren minden fa eltűnt. A vízügy szerint nem volt más módja a műszaki beavatkozásnak.

GYŐR

LACZÓ BALÁZS - 2013. 05. 14.

Egy nevét nem közlő olvasó szerint indokolatlanul sok fát vágtak ki a Víziváros elején, a Kisalföld által megkérdezett lakók egyike, Kvasz Mihály pedig szintén drasztikus beavatkozásnak tartja ezt a tarvágást.

- Nem az irtás ért minket, révfaluiakat váratlanul, de ilyen méretű kivágásra a parti sétány kiépítése nem elég ok, munkagépek. Ezt másképpen is meg lehetett volna oldani, nem ez az egyetlen rámpa, ahol állunk - mondja az Irinyi utca vonalában lévő lejáróról Kvasz Mihály.

- Nagyon sajnáljuk, mert nekünk itt, főleg tavasszal olyan volt, mintha erdő mellett éltünk volna. Már abban sem vagyok biztos, hogy a Mosoni-Duna-rehabilitáció számunkra nem jelent-e eleve több hátrányt, mint előnyt, hiszen itt végig beton lesz - mutat a folyó felé, ahol most át lehet látni a túlparti Városrétre.

Németh József vízügyi igazgató megkeresésünkre reagálva közölte: a győri folyópartoknak valóban fontos tájképi eleme a fásítás, ugyanakkor „A Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabihiszen több mint száz méteren egy fa sem maradt. Tudtommal azért, hogy a későbbi kőszóráshoz végig tudjanak menni a litációja" tárgyú KEOP-projekt-tel a part a lakosság kedvelt helyszínévé válhat, akár Szolnokon a Tiszáé. A kivágások kijelölésénél a kivitelezés, a megközelítés, s az árnyhatás és városkép szempontjait egyaránt figyelembe vették, s az Eduvízig felhívta a kivitelező figyelmét „a folyamatos árnyaló jelleg fenntartására". Az április közepi bejárás során pedig azt látták: a „maradandónak jelölt" fák meg is maradtak, s az árnyaló jelleget is sikerült fenntartani.

A kivágások kijelölésénéi a kivitelezés, az árnyhatás és városkép szempontjait egyaránt figyelembe vették. A „maradandónak jelölt" fák meg is maradtak.

Németh József vízügyi igazgató

Komolyabb beavatkozást két szakaszon végeztek: a Széchenyi híd hídfője alatti 20 méteren, s a Víztükör utcai rámpa térségében - az a bizonyos 120 méter. Itt az előtér és a hullámtér szélessége „nem tette lehetővé a hagyásfák biztosítását",           a műszaki beavatkozást valóban akadályozták volna. Viszont a csökkenő lombfelület pótlása kedvéért az igazgatóság - az illetékes szervekkel közösen - felülvizsgálja, felújítja és kiegészíti majd a győri folyószakaszok fásításait.

 

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika