<<--Vissza  CIKKEK-SZIGETKÖZ /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 


A KORMÁNY NEM TÁRGYALT SZIGETKÖZRŐL

A szigetközi polgármesterek által aláírt - az Öreg-Duna mederrendezését és a Mosoni-Duna vízszintemelését sürgető - folyamodvány kapcsán nem készült kormány-előterjesztés. A vidékfejlesztési minisztérium szerint a vízszintemelés nem a tárca hatásköre, a meder rendezése a vízügyi igazgatóság feladata
2013.03.18.
CSÉFALVAY ATTILA

 

Tavaly októberben huszonnyolc szigetközi polgármester aláírásával egy folyamodványt adott át Nagy István mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek (Kisalföld, 2012. október 25.). Ebben a magyar kormányt az Öreg-Duna mederrendezésére kérik s a Mosoni-Duna azonnali vízszintemelését sürgetik. Navracsics Tibornak akkor azt is elmondta, hogy a térség köszöni a folyók rendbetételére kapott uniós 13 milliárd forintot, de ez nem oldja meg a Szigetközben a több víz kérdését. A Kisalföld érdeklődésére a vidékfejlesztési tárca azt állította, tavaly novemberben válaszlevelet küldtek a polgármestereknek, s ebben a Mosoni-Dunán elindult két beruházás fontos hatásait taglalták. Nagy István mosonmagyaróvári városvezető és megkérdezett szigetközi aláírók viszont lapunknak azt mondták, nem kaptak reagálást a minisztériumból:

„Mivel az árvízvédelmi biztonság, a turizmusfejlesztés, a vízszintemelés nem a tárca hatásköre, ezért ezekben az ügyekben nem foglalt állást a vidékfejlesztési miniszter. A folyamodványra adott válaszban minden olyan kérdésre tájékoztatást adtunk, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium kompetenciájába tartozik. A Duna medrének rendezése a kezelő vízügyi igazgatóság feladata, a szlovák féllel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban az újonnan kinevezett kormánybiztos, dr. Székely László illetékes. A Szigetköz végleges rendezése továbbra is az átadott víz mennyiségétől és a szlovák féllel megkötendő végleges megállapodástól függ. Konkrét beavatkozásokra az európai unió következő támogatási időszakában lesz lehetőség az önkormányzatok, a vízügyi igazgatóságok és a nemzeti park számára. A folyamodvánnyal kapcsolatban tudomásunk szerint nem készült kormány-előterjesztés" -közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Kisalföld érdeklődésére a vidékfejlesztési tárca azt állította, tavaly novemberben válaszlevelet küldtek a polgármestereknek, s ebben a Mosoni-Dunán elindult két beruházás fontos hatásait taglalták.

 


Bizakodtak: Az összes szigetközi polgármester által aláírt és a miniszterelnök-helyettesnek átadott folyamodvány népi kezdeményezésünket is erősítette. Végül az sem derült ki, melyik tárca lenne illetékes a kormány-előterjesztést elkészíteni (képünkön Babos Attila dunaszegi és Nagy István mosonmagyaróvári polgármester a folyamodvánnyal).

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika