<<--Vissza  Cikkek-2013 /   <<--CÍMOLDAL-SZIGETKÖZ

 

Akik Szentendrére is elviszik a Szigetközt


Huszonötödik születésnapját ünnepli idén a Lajta Néptáncegyüttes. A Szentendrei Néprajzi Múzeumban rendszeresen felelevenítik a szigetközi hagyományokat.
 
Horváth Zsófia
2013.04.10.

 

– Mosonmagyaróváron huszonöt éve Városi Néptáncegyüttes néven a művelődési központ gyermektáncosaiból állt össze az a csoport, amely köré egy felnőttcsapat szerveződött. Aztán 1993-ban vált egyesületté Lajta Néptáncegyüttes néven – idézte a kezdeteket Palenik József, aki a kezdetek óta vezeti a tánccsoportot. – Azonnal külföldi szerepléssel indult történetünk: a németországi Hattersheimben. Azóta bejártuk a világot Isztambultól Tallinnig, Párizstól Kolozsvárig. Ami a mi együttesünkben különleges, az az, hogy nem csak a színpadi fellépések fontosak számunkra. Egy-egy táncanyaggal hosszabb ideig, akár fél évig is foglalkozunk. Ahhoz, hogy jól megtanuljunk egy táncot, el kell menni oda, ahonnan származik. Meg kell ismerni a falut, a tájegységet, s vele az ottani embereket, hagyományaikat, szokásaikat – mesélte.

A lajtások évente ötször a szentendrei skanzenben is bemutatják a szigetközi hagyományokat, az e vidékre jellemző szokásokat. – Az együttes a szigetközi kultúrát éli. Szentendrén megfelelő környezetben, a skanzen házait járva tudjuk e szokásokat feleleveníteni a látogatók számára. Ezeket mindig egy jelentősebb eseményhez, ünnephez kapcsolódóan mutatjuk be – tudatta a vezető.

Forrás: kisalfold.hu (KISALFÖLD napilap)

 - LAP TETEJÉRE -


ingyenes webstatisztika