Wellnessközpont lehet Szigetköz                    

 

 

           

            2005-05-31

 

           

            Fürdõket fejlesztenek vagy építenek a Szigetközben, s várják a wellnessturistákat.

 

 

 

            Fürdõket fejlesztenek vagy építenek a Szigetközben, s várják a wellnessturistákat: a komplex szolgáltatások egyre vonzóbbak, így a termálvíz kínálta térségbeli adottságokat kihasználnák a befektetõk. Három tervezett és két már megvalósult új gyógyvizes fürdõ mellett két már régóta mûködõ termálfürdõben több százmilliót áldoznak a fejlesztésre s a szolgáltatások bõvítésére.

 

Állami támogatással, önerõbõl

 

 

Kihasználják az „arany háromszöget"

 

A Mosonmagyaróvár köré húzott tizenöt kilométeres körben összesen hét wellnessközpont épülhet – melybõl négy már mûködik –, ami országos szinten is egyedülálló. A beruházók nem titkoltan az úgynevezett „arany háromszög" – Bécs, Pozsony és Budapest közelsége – kínálta lehetõségeket szeretnék kihasználni.

A már mûködõ gyógyfürdõk közül az egykor patinás mosonmagyaróvári termálfürdõ kapacitásbõvítése és rekonstrukciója nyár végén kezdõdik. Terveik szerint a gyógyászat felé fordulnak: három gyógymedencét és egy gyógyászati központot építenek itt. 2003 novemberében nyílt meg a lipóti Orchidea Hotel több százmillió forintból, negyvenszázalékos állami – Széchenyi-terven nyert – támogatással.

 

Néhány száz méterrel arrébb az évtizedes múltra visszatekintõ lipóti termálfürdõ rekonstrukciója már a harmadik ütemnél tart: több százmilliót fektettek be   önerõbõl – a tulajdonosok. Tavaly õsszel Dunakiliti következett a gyógyfürdõk sorában: a Szigetköz Wellness Hotel szintén a fürdõvendégekre épít. Ez a létesítmény hatszázmillióból épült, 75 milliós állami segítséggel. Ugyanezen a településen már elkezdõdött – igaz, elég lassan halad – a Romantik Hotel építése: itt is a wellness-szolgáltatásokat helyezik elõtérbe. A sor várhatóan az Euro Vegas élményvárosával folytatható. Úgy tûnik, õsszel megkezdõdik az építkezés Bezenyén: a létesítményben természetesen gyógyfürdõ is helyet kapna. Több mint ezer négyzetméteren fedett termálvizes úszó- és gyerekmedencét szeretnének a wellnessrészleghez kapcsolni.

 

Máriafürdõ: a legnagyobb lehet

 

 

           

A legnagyobb ilyen jellegû beruházás azonban Máriakálnok mellett valósulhat meg. Máriafürdõ ügye hosszú ideje húzódik: jó néhány hatástanulmány, s „belefeccölt" néhány milliárd után most már „csak" a kormánynak kell rábólintania az állami támogatásra. A szakemberek még 2002-ben jó minõségû, a termál- és rekreációs park igényeinek megfelelõ vizet találtak itt 1200 méteres mélységben. Az ötven Celsius-fokos nátrium-hidrogén-karbonátos víz összsótartalma megfelelõ, s kiválóan hasznosítható.

 

A bezenyei élményváros és Máriafürdõ ügye a Gazdasági Minisztérium kiemelt projektjei közé került. Információink szerint egymást erõsítõ hatásuk is a figyelem középpontjában áll, s emiatt egyre több újabb befektetõ szeretne pénzt invesztálni ezekbe a vállalkozásokba. Máriafürdõ ügyében egyébként készül a kormány-elõterjesztés, mely után a közel ötmilliárdos állami támogatásról is dönthetnek.