Vízi üldözés a Szigetközben

Illegállisan villanyoztak a hivatásos halászok

                       

 

 

           

            2003-03-28

 

           

            Szinte akciófilmbe illõ vízi üldözés után fogtak el a mosonmagyaróvári rendõrök két férfit illegális elektromos halászat közben Dunakilitin.

 

 

 

           

           

Rendõrségi felvétel: A bûnüldözõk tetten érték a rapsicokat.   

Az egyébként elhagyatott dunakiliti duzzasztómû környékén élénk mozgás volt az elmúlt napokban, így a Mosonmagyaróvári Rendõrkapitányság nyomozói figyelni kezdték a területet. A vizsgálódás során – videofelvételek tanúsága szerint is – a duzzasztómû környékén élénk elektromos halászatot végzett néhány férfi.

Jelenleg tilalmi idõszak van bizonyos halfajokra, valamint a megyei halászati felügyelõségtõl is azt a tájékoztatást kapták a rendõrök, hogy semmiféle elektromos halászati eszközre nem adtak ki engedélyt ezen a területen.

Az elõzetes terepfelmérést követõen a nyomozók megpróbálták tetten érni a társaságot csütörtökön este. A rendõrök motorcsónakkal néhány méteres távolságra megközelítették az éppen aktívan tevékenykedõ rapsicokat és felszólították õket, hogy kövessék õket a partra.

 

A nyomozók olyan közel voltak a halászokhoz, hogy látták a csónakban az elektromos eszközt és a halakat is. A csapat látszólag tudomásul vette a felszólítást és elindultak a part felé a rendõrök mögött. Néhány másodperc múlva azonban megfordultak és a rendõrökénél sokkal nagyobb teljesítményû motorcsónakjukkal kereket oldottak. A nyomozók üldözõbe vették a menekülõket, ám rövid hajsza után az orvhalászok technikai fölénye miatt ezt fel kellett adniuk.

 

A rendõrök másik csoportja azonban a parton „õrizte" a tilosban járók gépjármûveit. Alig negyven perc elteltével meg is érkezett a két férfi a partra, ahol el is fogták õket. A csónakjuk azonban addigra teljesen üres volt, minden nyomot eltüntettek belõle. Ám a rendõrök hamar megtalálták a korábban kifogott halakat és az illegális elektromos eszközt is. A dunakiliti T. Gy.-t és a dunaszigeti L. E.-t – akik egyébként mindketten hivatásos halászok – a rendõrség elõállította és ellenük jogosulatlan halászat miatt indítottak eljárást. A Mosonmagyaróvári Rendõrkapitányság a továbbiakban kiemelt figyelmet fordít a környék orvhalászaira, ezért kérik mindazok jelentkezését a 96/215-433-as telefonszámon, akik hasonló jelenséget tapasztalnak.

 

 

Mit kezdjünk az elektromos halászattal?

 

 

           

Elektromos halászat    

Noha az elektromos halászat betiltása érdekében meg-megújuló erõvel politikai és társadalmi kampány folyik, a „villanyozás" bizonyos feltételek mellett lehetséges. Persze a tevékenység engedélyköteles, törvényileg korlátozott és szabályozott. A mostani tettenérés kapcsán Pintér Csaba, a megyei földmûvelésügyi hivatal halászati és vadászati felügyelõségének vezetõje elmondta: a megyében semmiféle engedélyt nem adtak ki elektromos halászatra.

 

Ha engedély és bejelentés nélkül történt a villanyozás, akkor a jogosulatlan, tiltott módszerrel végzett halászat szabálysértési eljárást von maga után. A víz kezelõjére halgazdálkodási, az orvhalászra halvédelmi bírságot szabhatnak ki. Hivatásos halászokról lévén szó, az eset a halászjegy bevonását is kiválthatja. Vida András, az Elõre Halászati Szövetkezet elnöke lapunktól értesült a történtekrõl, így a részletek ismerete nélkül nem kívánta kommentálni az esetet. Annyit mindenesetre hangsúlyozott: bûncselekmény semmiképpen nem, csakis szabálysértés történhetett.

 

Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke igen örül a rendõrök hatékony mûködésének orvhalászügyben: – Ezekkel az emberekkel szemben megfelelõen el is kell járni. Minket szidnak, mert kevés a hal, pedig a kárókatonák és a rapsicok csinálják a legtöbb kárt. Az elektromos halászatot elítélem. Ugyanakkor sejtjük, hogy a bejelentett és nyilvántartott elektromos halászeszköznél sokkal több „dolgozik" vizeinken.

 

Sinkó Lajos, a Szigetköz Horgászegyesület elnöke évtizedek óta hadakozik a villanyozás teljes betiltása érdekében: – Eddig is minden lehetséges fórumon szót emeltem az elektromos halászat teljes betiltása érdekében. Az örökös problémák ellenére persze tudomásul vesszük a törvényileg szabályozott engedélyezést. Ezzel együtt mélységesen elítélem a villanyozást, s szeretném, ha egyszer és mindenkorra ezt a halászati módot törvényileg megszüntetnék.

 

Kapcsolódó cikkek >>

 

Élõlánccal tiltakoznak az elterelés ellen (2003-03-24) >>

A nemzeti park hajthatatlan (2002-11-25) >>

Dunamenti Nemzeti Park: Az érdek közös (2003-02-19) >>

Folytatódik a rehabilitáció (2002-07-11) >>

Megegyezni Szigetköz érdekében (2002-10-26) >>

A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>