Víz alá kerül a hullámtér                      

 

 

           

            2004-06-07

 

           

            A szigetközi hullámtér „vízügyes” elárasztása egy napot ismét késik: kedden reggel kezdõdik a feltöltés. Dunacsúnynál már hétfõn megnyitották a csapokat, de technikai gondok miatt el kellett azokat zárni: holnap azonban már a kisebb szigetek egy része is „megúszik”.

 

 

 

            Másfél hónap és még egy nap. Ennyit késett a szigetközi hullámtér elárasztása, ám ma reggeltõl a tervek szerint két héten át megnyitják a zsilipeket a szlovákiai Dunacsúnynál.

 

 

           

Az esõzések és a szükséges másodpercenkénti 2500 köbméter pozsonyi vízhozam elérése után hétfõn reggel már elkezdõdött a szigetközi hullámtér elárasztása, azonban technikai hiba csúszott a manõverbe a szlovák oldalon. Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetõje emiatt hétfõn meghívást kapott északi szomszédunk vízügyeseitõl egy újabb megbeszélésre.

 

– Tudomásom szerint a dunacsúnyi vadvízi pálya balesetveszélyessé vált, így le kellett állítani az elárasztást – kezdte az igazgató. – Azonban csak egy napra, kedd reggelre már másodpercenként 160 köbméter vizet engedünk a hullámtérbe, folyamatosan 2–3 nap alatt elérheti a maximális 230–240 köbmétert. Az elárasztás miatt megemelkedõ vízszint csak egy-két nap múlva lesz látható Dunakiliti és Ásványráró között. A szlovák szakemberekkel abban is megegyeztünk, hogy lehetõség szerint két hétig tartjuk is ezt a szintet. Itt arra volt szükség, hogy fejeljük meg azt a megállapodást, amely eddig 600 köbmétert írt elõ maximálisan: most vállalta a szlovák fél, hogy ezt 800 köbméterre fölemeli, és ezt köteles tartani, amíg 1500-nál több érkezik Pozsonynál. Az elárasztásban a dunakiliti duzzasztómû is közremûködik. Most a denkpáli hallépcsõ mögötti terület s Cikolasziget magasságában a szigetvilág egy része is víz alá kerül. Az elárasztás lényege, hogy a kiöntés révén a mélyebben fekvõ területek is vizet kapjanak, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka lesz víz alatt. A mesterséges árvíz elõnyös az élõvilág számára, de átmenetileg veszélyezteti a vízi turizmust.

 

Hétfõn délután a denkpáli hallépcsõhöz vezetõ híd magasságmérõjénél látszott: legalább ötven centiméterrel magasabb volt néhány órával korábban itt a víz. Az elárasztás azonban csak egy napot késett, mára a hídon való átkelés is veszélybe kerülhet.