Virtuális modell a nemzeti parkra?

2005-11-22

Hollandok segítenék a nemzeti parkot, egyedülálló, virtuálisan modellezett nemzeti parkot dolgoznának ki.

A szigetközi polgármesterek többsége kiáll a nemzeti park mellett.

A tervezett Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park ügyében már a holland illetékes tárca is egyeztet a megvalósíthatósági tanulmányt kidolgozó mosonmagyaróvári közalapítvánnyal. A hollandok a mezõgazdaság átalakíthatóságának koncepciójában, s egy egyedülálló, virtuálisan modellezett nemzeti parki mûködés kidolgozásában segíthetnek.

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány az augusztusi dunakiliti konferencia után, a magyar minisztérium elutasítása ellenére is tovább tárgyal egy szigetközi nemzeti park megvalósításáról. Mint arról korábban már beszámoltunk, budapesti látogatásakor Hollandia miniszterelnöke, Jan Peter Balkenende megkapta a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány levelét és mellékelt dokumentációját Gábor Dzsingisznek, a budapesti holland nagykövetség volt agrárdiplomatájának közvetítésével.

FÓRUM: Tényleg érdekli a Szigetköz ? >>

A vízlépcsõvitától függetlenül

Az anyag az illetékes holland minisztérium asztalára került. Õk azt kérdezték a mosonmagyaróváriaktól: milyen segítséget várnak, milyen lehetõségei vannak egy itteni nemzeti park kialakításának. A közalapítvány válaszában kifejtette: a bizonytalan jövõkép nem teszi lehetõvé az érintett falvak jövõképének, finanszírozható, támogatható céljainak meghatározását. „Figyelembe véve és felmérve a térség adottságait, közalapítványunk arra a következtetésre jutott, hogy a térség rehabilitációja kezelhetõ a vízlépcsõvitától függetlenül. A földrajzilag egységes, nagy természeti potenciállal rendelkezõ térség fejlesztési célja egy közös nemzeti park lehet, így képes többletforrásokhoz juttatni a térséget" – küldték el válaszukban.

Tanácsra várva

„Úgy gondoljuk, hogy a munka kezdeti szakaszában lényegesen nagyobb szükségünk van a megfelelõ szakértelemre, a független szakmai tudásra, mint a pénzre. Ezért arra kérjük a holland tárcát, hogy biztosítsa egy vagy két szakértõjének helyszíni munkáját, hogy az itteni szakértõkkel együttmûködve az Európai Unió elvárásainak is megfelelõ megoldásokat dolgozhassunk ki" – írják a mosonmagyaróváriak.

Két témakörben kérik a holland szakemberek tanácsait.

Az egyik, hogy hogyan lehet a természetvédelmi céloknak megfelelõen átalakítani a térség mezõgazdaságát úgy, hogy az továbbra is megélhetést jelentsen a tulajdonosoknak, segítve helyben maradásukat, megélhetésüket. Arra is szeretnének választ kapni, hogyan lehet elérni, hogy a földek magántulajdonban maradjanak, de a tulajdonos érdekelt legyen a természetvédelmi céloknak is megfelelõ termelésben. Mindezzel elkerülnék azt, hogy a jelenleginél több terület kerüljön állami tulajdonba, mely az itt élõk területi kötõdésének csökkenéséhez vezet. A másik téma az, hogy milyen informatikai háttér szükséges a tervezett nemzeti park munkájához?

Egyedülálló kísérlet

A közös munka keretében virtuálisan szeretnék felépíteni a tervezett nemzeti parkot. Úgy gondolják, hogy egy virtuálisan (honlapon keresztül) mûködõ nemzeti park létrehozása egyedülálló kísérlet lehet, amely modellezheti elõre a mûködési nehézségeket és a gondok megoldását. Különösen fontosnak tartják ezt azért, mert egy határokon átnyúló „kettõs", de mégis közös nemzeti parkról van szó, vízgazdálkodási és természetvédelmi gondokkal.