Vevőre vár a galántai Esterházy- kastély

 

Dátum: 2006-03-10 00:55 Beküldte: felvidek       

 

Forrás: Hídlap

 

A galántai neogótikus Eszterházy-kastélynak már régóta keresik új gazdáját. A közel 40 millió koronás vételárért azonban eddig nem talált a város megfelelő vevőt.

 

Hasonló a helyzet a bajnai Metternich-kastély esetében is, amelynek hazsnosítására valószínűleg idén ír ki pályázatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

 

A kastélyról érdemes tudni, hogy végleges formáját 1861-ben, Eszterházy József átépítése nyomán nyerte el, aki a család utolsó itt élő sarja volt. Halála után az épületet bécsi bankárok bérelték, majd a frissen létrehozott csehszlovák nemzetállam megvásárolta az Eszterházyaktól a birtokot, s itt működött a járási hivatal. Az elmúlt rendszerben többféle funkciót is betöltő épületet végül 1992-ben kapta meg a város, mely minden évben költ a kastély állagának megóvására, de hosszú távon inkább befektetőt, új tulajdonost keres, aki a műemlékvédelmi szabályzatoknak megfelelően felújítaná az épületet.

 

A kastély iránt eddig információink szerint többen is érdeklődtek, főként külföldi, osztrák, svájci cégek, de komoly ajánlat még senkitől sem érkezett.

 

Magyarországon is kallódik még számos műemlék, melyek történelmi múltunk emlékeként fontos szerepet játszhatnak nemzeti értékeink megóvásában. Ezek közé tartozik az Ister-Granum Eurorégióban található bajnai kastély, mely a Sándor-család tulajdonában volt. Az épület mai, klasszicista formáját Hild József tervei alapján, 1834-ben nyerte el. Az elmúlt időszakban az épület felújítása folyamatos volt, azonban jelenleg egy rövid időre megakadt az „Ördöglovas” kastélyának restaurálása, mivel az idei költségvetést még nem hagyták jóvá.

 

A további lehetséges felújítási munkálatokkal kapcsolatosan lapunk megtudta, hogy valószínűleg egy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által feltehetően két hónap múlva kiírásra kerülő hasznosítási pályázat segítségével fejeződik majd be az épület megújítá