<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Vészhelyzetekre gyakorolnak az önkéntesek

Tóth Gyula

2008.03.27.

Szigetköz - Nukleáris veszélyre, árvízi védekezésre, katasztrófahelyzetek kezelésére készítette fel 9 szigetközi önkormányzat 65 önkéntes tűzoltóját, polgárőreit a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Önkéntes katasztrófavédelmi segítők közös felkészítésen vettek részt, hogy megismerjék a különböző veszélyhelyzeteket és az alkalmazandó védekezési módszereket.

 

 

Az elméleti és a gyakorlati oktatást a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei tartják.

 

– Cél az, hogy az önkéntesek legyenek képesek a kárelhárításért felelős szervek megérkezéséig az elsődleges beavatkozási feladatokat a lehető legrövidebb időn belül önállóan elvégezni, majd hatékonyan együttműködni a kárelhárító szervezetekkel – mondta el Funk József ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese.

 

A tanfolyamra az első körben hat településről 35 önkéntes tűzoltó és polgárőr jelentkezett. Az elméleti képzésre azonban már 9 településről 65-en érkeztek Ásványráróra. Itt egyrészt katasztrófavédelmi ismereteket szerezhettek, másrészt a vízkár és árvíz elleni védekezésről hallottak. A tanfolyam gyakorlati képzésén az elsődlegesen használható anyagokkal és eszközökkel, s a vízi és közúti járművek igénybevételével s a védőfelszerelésekkel ismerkedtek meg.

 

 

Felkészülés: A gyakorlat során a katasztrófavédelmi szakemberek a védőfelszerelések használatát mutatják be a tanfolyam résztvevőinek.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu