<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Vermelő- és ívóhelyeket jelöltek ki

Cséfalvay Attila

2008.01.16.

Szigetköz - Vermelő- és ívóhelyeket jelölt ki a győri Előre Halászati Szövetkezet vizein, ahol a megadott időszakban tilos a halászat és a horgászat. Várhatóan több mint húszmillió forintból telepítenek vizeikbe halakat.

 

– Azt tapasztaltuk, hogy az őrzés önmagában nem védi meg a halállományt a szabálytalanul horgászókkal és halászókkal szemben. A hatóságokkal egyeztettünk, s idéntől vermelő- és ívóhelyeket jelöltünk ki – mondta Szilágyi Gábor, a győri Előre ügyvezető elnöke. Ezáltal a halászati ellenőrök is szigorúbban tudnak fellépni a szabálytalankodókkal szemben. Az elnök szerint praktikusabb ez a megoldás, mint a balatonihoz hasonló teljes tilalom: a tervek között újabb fontos ívó- vagy vermelőhelyek kijelölése szerepel.

 

– A tisztességes horgászok, halászok szerint ez jó kezdeményezés – tette hozzá Szilágyi Gábor. – Aki tavaly lebukott, idén nem kaphat engedélyt kisszerszámos halászatra. Akiket 2006-ban értünk tetten, azokat erre az évre „próbára bocsátjuk". A visszaesők azonban végleges eltiltást kapnak. Jó gazda módjára szeretnénk kezelni az állam által ránk bízott vízterületeket. Olyan visszajelzéseink is érkeztek, hogy néhányan értékesítik a kifogott halakat: ez szabálytalan, s akiről bebizonyosodik, biztosan nem kap területi engedélyt – mondta.

 

Az Előre idén is pályázik haltelepítésre, több mint húszmillióból kerül hal a vizekbe: a süllőt, harcsát már tavasszal, az egy- és kétnyaras pontyot pedig ősszel teszik bele.

 

– A tavalyi telepítés után a horgászok, halászok azonnal „ráültek" ezekre a részekre, s a befagyott folyók egyes részeiről most is kiszedik a vermelő tenyeres pontyokat. Ezért továbbra is várjuk a bejelentéseket, az elmúlt években is sok segítséget kaptunk a becsületes horgászoktól. A névtelen bejelentést is ellenőrizzük, jelentősebb károkozás esetén érdemes a rendőrséget hívni – mondta.

 

Szilágyi kiemelte: a vízügy vízkormányzással segíti a csekély részen rekedt halak vándorlását, ám a szigetközi kormoránok rengeteg kárt okoznak.

 

– A téli időszakban gyakran naponta több tonna halat elpusztítanak, ezt képtelenség telepítéssel kompenzálni – panaszolja. Az Előre idén is szeretne kecsegét telepíteni, s támogatja a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület három fenékküszöbös rehabilitációs megoldási javaslatát.

 

Segítségnyújtás

 

Az Előre segíti a természetvédők munkáját: a karácsonyi ünnepekben egy Győr-Bácsán rekedt gólyának biztosítottak táplálékot, valamint a rétisasokat is hallal látják el a téli időszakban.

 

Tilos a horgászat

 

Tilos mindennemű horgászat és halászat március 31-ig: a Dunán a dunakiliti erőmű portahídjától a kempingbefolyóig, a cikolaszigeti Csökös-befolyótól 50 méteren át a jobb és bal parton. A pap-szigeti csatorna és az öreg-szigeti tó befolyásától az ideiglenes pontonhídig, valamint a Szilfási-csatorna Öntési hídtól számított 100 méterén. Emellett a Concó-torkolattól a koppánymonostori ág kiágazásáig. Tilos mindennemű horgászat és halászat áprilistól június 30-ig: a Rábca börcsi legelőjénél, a Holt-Rábca dobsai részén, az ásványrárói Béka-éren és az ácsi réten.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu