Vélemények a fejlesztésekrõl              

 

 

           

            2005-06-20

 

           

            Vállalkozókat, önkormányzatokat, civileket kérdeznek meg a Szigetköz fejlesztésérõl.

 

 

 

           

 

Hazai és uniós pénzekbõl finanszírozzák azt az igényfelmérést, mely során a LIFE-pályázatot nyert konzorcium vállalkozókat, önkormányzatokat s a civil szféra képviselõit keresi fel. A szigetközi fejlesztési programhoz gyûjtenek hasznos információkat, véleményeket.

Tavaly õsszel nyert 250 milliós uniós pénzt a Felsõ-Mosoni-Dunatáj Társulás gesztorsága alatt egy magyar–szlovák konzorcium. Ebbõl az összegbõl a Szigetközi Fejlesztési Programot is szeretnék kidolgozni. Ehhez kérik az idei nyár folyamán a térség képviselõi

nek ötleteit és véleményét is.

 

Németh Nándor, a konzorcium illetékese elmondta: eddig nyolc szigetközi polgármestert kerestek meg, hogy felmérjék igényeiket, s azt, hogy mit várnak ettõl a projekttõl. Magyarországon a területfejlesztést mindig a fõvárosból vagy a régióközpontokból irányították, a közvetlenül érintett helyieket nem kérdezték meg a kidolgozás elõtt. Most a Szigetköz stratégiai fejlesztési programját széles körben szeretnék megalapozni: mindenkit megkérdeznek, aki a potenciális területfejlesztésben érintett lehet. Egyúttal a LIFE-pályázatot is megismertetnék az érintettekkel. Júliusban országgyûlési képviselõket, nagyobb civil szervezeteket és vállalkozókat keresnek fel: augusztusig begyûjtenék az összes véleményt. A program vitaanyaga õszre készülhet el, a végleges változat pedig valószínûleg jövõ tavaszra. Az igényfelmérés költségeit az elnyert hazai és uniós pénzbõl finanszírozzák.

 

 

           

            Mesterséges ár a Szigetközben           

            Szigetköz a környezeti konfliktusok térsége     

            Wellnessközpont lehet Szigetköz